Vatikan je lani pravosodnim organom predal šest sumljivih primerov finančnih aktivnosti, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Tuje oblasti so lani, kot razkrivajo podatki, pri Vatikanu trikrat zaprosile za informacije.

Urad je ob tem zabeležil 598 prijavljenih transakcij v vrednosti več kot 10.000 evrov v Vatikan in 1782 takšnih, s katerimi je denar odtekel iz Vatikana.

Sveti sedež ima "moralno dolžnost" preprečevati pranje denarja in financiranje mednarodnega terorizma, je še poudaril Brülhart. Izpostavil je pred kratkim sklenjen sporazum o izmenjavi finančnih informacij z ZDA ter željo Vatikana po sklenitvi podobnih sporazumov z drugimi, predvsem evropskimi državami.

Vatikan je v zadnjih mesecih obljubljal, da bo poskrbel za večjo preglednost finančnih poslov in sprejel dodatne korake, s katerimi bi svoje delovanje uskladil z evropskimi standardi v boju proti pranju denarja, financiranju terorizma in davčnim utajam.

Predmet številnih preiskav je bila predvsem vatikanska banka IOR, ki je v letih pridobila slab sloves in je predmet preiskave zaradi pranja denarja.