Konncentracija Nove Ljubljanske banke (NLB) je bila pred agencijo priglašena zaradi državnega nakupa deleža od KBC. »Država obvladuje razmeroma velik delež bančnega trga, zdaj se je njen lastniški delež v NLB še povečal, soodločanje s KBC pa bo prenehalo. Priglasitev koncentracije je vsekakor treba natančno preučiti,« je za časnik povedal Krašek.

Lastniški delež države v NLB se je skupaj z deležema Soda in Kada povečal s približno 59 na 82 odstotkov. Delničarski sporazum bo z izstopom KBC prenehal veljati, agencija bo tako presojala zlasti spremembo upravljanja iz stanja, ko je pri tem sodelovala KBC, v stanje, ko o tem odloča samo država, je pojasnil.

Agencija za varstvo konkurence je nastala pred poldrugim mesecem iz dotedanjega urada za varstvo konkurence. Krašek upa, da bodo postopki zdaj tekli hitreje. Doslej so namreč po njegovem mnenju številni postopki tekli bistveno predolgo: »Obstajajo primeri, ko je urad postopek uvedel, nato pa se ni zgodilo nič več, ali pa ko je urad z veliko elana vodil postopek, ni pa prišlo do odločbe.«

Doseči želi tudi hitrejše preizkušanje odločb pred vrhovnim sodiščem. Zato bodo poskušali način pisanja prilagoditi odločbam, ki so običajne v sodnih postopkih. Če bi bile odločbe urada bolj prilagojene sodnemu slogu odločanja, bi lažje in hitreje izvedlo odločitev, je prepričan.

Na vprašanje, ali pri verjetni presoji prodaje Mercatorja Agrokorju pričakuje politične pritiske, pa je Krašek odgovoril nikalno. »Nobenih političnih pritiskov ne pričakujem in tudi ne bi imeli nobenega smisla, ker bi bili brez učinka,« je zatrdil.