Glede na raziskavo, v katero so vključili 620 delodajalcev iz 10 panog, 12 odstotkov delodajalcev za zadnje četrtletje letos napoveduje rast zaposlitvenih možnosti, 12 odstotkov pa znižanje števila zaposlenih.

Skromne priložnosti za iskalce zaposlitve

Neto napoved zaposlovanja - razlika med deležem delodajalcev, ki načrtujejo zvišanje, in delodajalcev, ki načrtujejo znižanje števila zaposlenih - tako znaša nič odstotkov, kar pomeni, da so zaposlitvene možnosti v četrtletni primerjavi upadle za sedem odstotnih točk v letni primerjavi pa za tri odstotne točke.

»Podatki raziskave kažejo, da bodo priložnosti za iskalce zaposlitve v prihodnjih mesecih ostale skromne. Kljub temu pa pretekli rezultati skozi vse leto 2013 nakazujejo splošno stabilnost na trgu dela z doslednim razmerjem, in sicer približno trije od štirih delodajalcev ne načrtujejo sprememb v svoji zaposlitveni strukturi,« je podatke pospremila direktorica prodaje pri družbi ManpowerGroup Slovenija Romana Šercelj.

Verjetno najslabši rezultati

Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pa je poudarila tudi, da so rezultati za zadnje četrtletje vedno najslabši.

Kot je še povedala, so zaposlitvena pričakovanja za obdobje med oktobrom in decembrom negativna v petih od desetih gospodarskih panog. Neto napoved je tudi tokrat najbolj pesimistična v panogi javnega sektorja in socialnih storitev (-14 odstotkov).

Zelo šibke zaposlitvene možnosti se zaradi konca poletne turistične sezone obetajo tudi v panogi gostinstvo in hotelirstvo (neto napoved znaša -11 odstotkov), precej slabe pa so med drugim še napovedi za proizvodno panogo (-štiri odstotne točke).

Rast zaposlovanja napovedujejo le delodajalci v jugovzhodni regiji

Najbolj pozitivne napovedi zaposlovanja medtem prihajajo iz panog finančne in poslovne storitve, zavarovalništvo ter nepremičnine (neto napoved znaša +14 odstotkov), oskrba z elektriko, plinom in vodo (+deset odstotkov) ter transport, logistika in komunikacije (+devet odstotkov).

Na regionalni ravni rast zaposlovanja napovedujejo le delodajalci v jugovzhodni regiji, kjer neto napoved zaposlovanja znaša pet odstotkov.

Najbolj negativno zaposlitveno vzdušje bo medtem v osrednji regiji (neto napoved znaša -tri odstotke), slabe napovedi pa prihajajo tudi iz jugozahodne regije (-en odstotek). Neto napoved za severovzhodno regijo je pri 0 odstotkih.

Slabše le 10 držav v Evropi

Globalno gledano imajo slabšo neto napoved zaposlovanja za zadnje četrtletje od Slovenije med 42 državami, ki so vključene v raziskavo, le Belgija, Češka, Grčija, Nizozemska, Švica, Madžarska, Irska, Finska, Španija in Italija.

Na svetovni ravni so delodajalci previdni oz. ostajajo v položaju "počakajmo in bomo videli", je pojasnila Šerčljeva. Pozitivni obeti sicer še vedno vztrajajo v 29 od 42 držav, potem ko so jih za tekoče četrtletje beležili v 32 državah.

V četrtletni primerjavi so se napovedi izboljšale v 14 državah, poslabšale v 19 državah in ostale nespremenjene v devetih državah, letna primerjava pa kaže na napredek v 16 državah, nazadovanje v 25 državah in nespremenjen položaj v eni državi.

Največja rast zaposlovanja v Indiji

Največjo rast zaposlovanja v zadnjem trimesečju napovedujejo v Indiji, na Tajvanu, v Panami, Singapurju in Braziliji. Najbolj negativna pa so pričakovanja v Italiji, Španiji in na Finskem.

V regiji Evropa, Bližnji vzhod in Afrika so delodajalci v fazi čakanja in opazovanja. Pozitivne napovedi prihajajo iz 11 od 24 držav, negativne pa iz desetih držav.

Napoved za četrto četrtletje se je v primerjavi s predhodnim četrtletjem izboljšala v osmih državah, v primerjavi z zadnjim trimesečjem lani pa upadla v 15 državah.

Najbolj optimistične napovedi prihajajo iz Turčije, Izraela in Velike Britanije, najbolj negativne pa iz Italije. V Nemčiji neto napoved zaposlovanja za obdobje med oktobrom in decembrom znaša dva odstotka, kar predstavlja najšibkejšo napoved od tretjega četrtletja 2009.