Nemški statistični urad je danes tako potrdil napovedi letne gospodarske rasti, medtem ko je bil padec v zadnjem četrtletju nekoliko večji od sprva predvidenega 0,5-odstotnega, poročajo tuje tiskovne agencije. Nemška gospodarska rast se je ustavila v drugi polovici lanskega leta, predvsem zaradi krize v območju evra, ki je negativno vplivala na nemški izvoz.

Nemški BDP se je v lanskem prvem četrtletju povečal za 0,5 odstotka, v drugem za 0,3 odstotka in v tretjem za 0,2 odstotka. Skupaj z 0,6-odstotnim padcem v zadnjem četrtletju je Nemčija na letni ravni beležila 0,7-odstotno rast, medtem ko je bila ta v letu pred tem triodstotna.

Kot pojasnjuje nemški statistični urad, je bilo sicer v lanskem decembru manj delovnih dni kot v decembru leta 2011, kar je nekoliko vplivalo na padec BDP. Z upoštevanjem manjšega števila delovnih dni pa je se nemški BDP lani povečal za 0,9 odstotka. Statistični urad je še pojasnil, da danes objavljeni podatki predstavljajo "mešane signale" o stanju nemškega gospodarstva.

Medtem ko sta se zasebna in državna potrošnja nekoliko povečali, pa so v zadnjem četrtletju upadle predvsem investicije v gradbeništvu. Med vzroki za krčenje gospodarstva urad izpostavlja tudi padec tujega povpraševanja in posledični padec izvoza, ki je bil večji od padca uvoza.

Analitiki sicer kljub temu verjamejo, da je padec nemškega BDP kratkotrajen in bo Nemčija rast spet beležila že v prvem četrtletju letošnjega leta. Na to kažejo tudi zadnji kazalci razpoloženje v nemškem gospodarstvu.

Francosko gospodarstvo pa se je v lanskem zadnjem trimesečju skrčilo za 0,3 odstotka, medtem ko je v enakem obdobju leta 2011 beležilo 1,7-odstotno rast. V celotnem 2012 je drugo največje evropsko gospodarstvo stagniralo.

Francoski finančni minister Pierre Moscovici je ob današnji objavi podatkov statističnega urada pojasnil, da bo vlada morala ponovno preveriti napoved o 0,8-odstotni gospodarski rasti za letošnje leto. "Zavedamo se, da podatki za leto 2012 niso dobri, zdaj pa tudi vemo, da bo treba ponovno oceniti napovedi za letošnje leto," je dejal.

Na vprašanje, ali bo morala Francija sprejeti nove varčevalne ukrepe, da bi javnofinančni primanjkljaj znižala na tri odstotke BDP, pa je francoski finančni minister dejal, da že zdaj izvaja "resne" ukrepe za znižanje primanjkljaja.