Glavni tehnični vodja in vodja proizvodnega področja pa je namesto Pohorca postal Matjaž Koželj. Mandat začasne uprave se bo iztekel 6. junija. Do takrat bo nadzorni svet pripravil razpis za imenovanje nove uprave, ob tem pa nadzorniki pričakujejo, da se bo v tem času zagotovilo normalno delovanje Premogovnika Velenje. Še vedno namreč potekajo pogajanja s stavkovnim odborom premogovnika.

Stavkovni odbor Premogovnika Velenje pa je v petek po pogovoru s Pohorcem sprejel odločitev o zamrzniti stavke do 24. marca. Predsednik stavkovnega odbora Ferdinand Žerak je takrat povedal, da bodo pogajanja nadaljevali že v ponedeljek, stavkovne zahteve pa ostajajo enake.

Februarske plače pravočasno

Pričakuje tudi, da bodo februarske plače glede na likvidnostne težave premogovnika, ki je lani po neuradnih informacijah ob 124 milijonih evrov prihodka beležil več kot 10 milijonov evrov izgube, izplačane pravočasno.

Minuli ponedeljek pa so velenjski knapi izvedli dvourno opozorilno stavko, v njej pa je sodelovalo več kot 800 zaposlenih.

Od uprave Premogovnika Velenje in generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka stavkajoči zahtevajo ureditev razmer v skupini HSE, da bo možno normalno poslovanje skupine Premogovnik Velenje v skupini HSE. Velenjski premogovnik naj bi HSE dolgoval že več kot 15 milijonov evrov in prav brez pomoči HSE rudarji ne vidijo izhoda iz nastalih razmer.

Od uprave premogovnika zahtevajo tudi izplačilo lanskega regresa v višini, ki jo določa kolektivna pogodba. Rudarji, ki so lani zaradi slabega tekočega poslovanja in likvidnostnih težav premogovnika ostali brez izplačanih božičnic in nagrad za delovno uspešnost, so prejeli le regres v višini minimalne plače, kar pomeni 783 evrov bruto.

»Trenutna cena premoga ni prava«

"Uprava premogovnika mora v dogovoru z vodstvom HSE zagotoviti, da bodo v ceni premoga za Termoelektrarno Šoštanj zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga. Trenutna cena ni prava, saj ustvarjamo izgubo. Od skupine HSE zahtevamo spoštovanje podpisanih pogodb in zavez do skupine Premogovnik Velenje. Zahtevamo tudi, da se v skupini HSE uskladijo in s tem zagotovijo enotna dodatna izplačila tudi za leto 2013, kot so regres, božičnica, stimulacije, nagrade za doseganje proizvodnje ter delovne uspešnosti," navajajo rudarji.

Prav tako pričakujejo poenotenje plačnih razmerij v skupini glede na izobrazbo in pogoje dela ter poplačilo zaostalih terjatev družbam skupine Premogovnik Velenje s strani družb v sistemu HSE. Povprečna plača v HSE je namreč 4000 evrov, Premogovnik Velenje pa je po višini plač na zadnjem mestu v skupini.