Banke, dobavitelji, nesojeni kupci oken in drugi upniki podjetja Interles v lasti nepovezanega poslanca Ivana Vogrina so v stečajnem postopku prijavili kar za 4,5 milijona evrov terjatev. Država oziroma v njenem imenu davčna uprava (Durs), ki je poslančevo podjetje spravil v stečaj, bo iz stečajne mase skušal pridobiti čim več od skupno skoraj pol milijona evrov terjatev do Interlesa.

Koliko bo upraviteljica Nasta Korbun iztržila za Interlesove nepremičnine v Lenartu v Slovenskih goricah, stroje in poslovne terjatve, bo predvidoma znano v prihodnjih mesecih, ko se bo lotila prodaje premoženja podjetja. Zato pa je njegova likvidacijska vrednost ocenjena na približno 1,8 milijona evrov. Večino predstavljajo opredmetena sredstva in zaloge, ki pa so že obremenjeni s stranskimi pravicami. Tako bo moralo več deset upnikov z nezavarovanimi terjatvami upati, da bodo predvsem nepremičnine prodane po višji ceni, kot znaša višina na njih vpisanih bančnih hipotek. Banke so tudi daleč največje upnice tega osrednjega podjetja v poslančevem družinskem poslu z okni. Samo NKBM ima priznanih za več kot dva milijona evrov terjatev, večinoma iz naslova danih dolgoročnih posojil pa tudi storitvenih garancij. V Interlesu sta nasedla tudi Banka Koper in Unicredit. Prva ima za 770.000 evrov priznanih terjatev, od tega je del pogojnih, druga pa četrt milijona evrov. Naštete banke imajo svoje zahtevke (delno) zavarovane z ločitvenimi pravicami. Da bi upraviteljica Korbunova našla kakšne izpodbojne posle v obdobju leta dni pred stečajem Interlesa, je malo verjetno. »Podjetje od januarja 2012 ni več poslovalo, ampak je mirovalo,« je pojasnila sodišču in dodala, da je Interles končal v stečaju zaradi visokih obveznosti do Dursa zaradi neplačanih davkov in prispevkov v skupni višini 236.000 evrov. Vogrin je bil sicer direktor Interlesa od njegove ustanovitve leta 1993 do februarja 2012. Zatem se je preselil na položaj poslanca, vodenje podjetja, ki ni več poslovalo, pa prepustil soprogi. Konec leta 2011 je imel Interles, vsaj na papirju, za 3,3 milijona evrov premoženja.

Za zdaj se pri življenju držijo Vogrinova podjetja Vogrin Inženiring, Interles-Belcont in Interles IG, vendar pa imajo že dolgo časa blokirane račune. Spomnimo, da je eden od solastnikov Belconta in Interles-Belconta Stanko Majcen s še dvema partnerjema pred časom odprl podjetje Naitors v Ormožu. Tudi Naitors se ukvarja s prodajo in montažo stavbnega pohištva, med drugim oken, lani pa je čiste prihodke od prodaje zvišal z 214.000 na 769.000 evrov.