Zamejska finančna skupina KB 1909, ki je tesno vpeta v naš gospodarski prostor, njeno podjetje Mark Medical pa se je znašlo v osrčju nedavne kriminalistične preiskave v zdravstvu, se očitno spopada z vse večjimi finančnimi težavami. Potem ko so že lani izstopili iz nepremičninskega sektorja, so zdaj v KB 1909 začeli opuščati tudi dejavnost financiranja drugih podjetij in posameznikov.

V kratkem bo namreč v Italiji začela veljati nova zakonodaja, ki zaostruje pogoje finančnega posredništva. Podjetja, ki se bodo ukvarjala z odobravanjem posojil, bodo morala biti vpisana v register finančnih posrednikov, izpolnjevati pa bodo morala tudi strožje kapitalske zahteve. Prav ta dejavnost je bila v preteklosti ena od najpomembnejših v KB 1909. Na njo je bil vezan tudi velik del finančnega dolga skupine, ki jo že vrsto let vodi Boris Peric, član njenega nadzornega sveta pa je tudi Jurij Detiček (nekdanji nadzornik NLB in bivši predsednik uprave Adrie Bank). Kdo vse se je zadolževal pri KB 1909, ni mogoče izvedeti, saj tega podatka v družbi ne razkrivajo. Iz letnih poročil ni mogoče razbrati niti, ali so posojila odobravali podjetjem ali posameznikom.

V težavah tudi hčere

Dodatno je na lanskoletno poslovanje KB 1909 vplival tudi projekt »upravljanja bančnih terjatev«, ki se skupini ni izšel po načrtih. Kmalu po nastopu finančno-gospodarske krize so namreč v KB 1909 začeli od bank z diskontom odkupovati terjatve do podjetij v stečajnih postopkih, vendar unovčenje teh terjatev poteka počasneje, kot so sprva načrtovali. Zaradi zamude pri izterjavi terjatev in slabšega poslovanja hčerinskih podjetij so bili tako lani v KB 1909 prisiljeni prodati nekatere manjše finančne naložbe in s tem znižati svojo zadolženost. Toda konec lanskega junija so imeli še vedno kar za sto milijonov evrov finančnih obveznosti oziroma štirikrat več kot čistega kapitala.

Z umikom iz finančnega posredništva so Skupini KB 1909 ostali medicinski (Skupina Mark Medical), založniško-medijski (Mladina in distribucijska družba Distriest) in živilski (trgovec s kavo Cogeco) sektor. Toda tudi navedene divizije imajo težave pri poslovanju in ne morejo več servisirati vse večjih finančnih potreb matičnega holdinga. Hčerinske družbe KB 1909 iz živilskega sektorja so se namreč v prvi polovici lanskega leta soočale z več kot 20-odstotnim padcem prihodkov in 1,6 milijona evrov čiste izgube, medtem ko so se prihodki družb iz založniškega sektorja znižali za skoraj 30 odstotkov, na le še dobre štiri milijone evrov. Še najbolj stabilno se je izkazalo prav poslovanje Skupine Mark Medical, kjer jim je kljub 15-odstotnemu padcu prihodkov uspelo celo nekoliko povečati čisti dobiček.

Skrivnostni partner iz Luksemburga

Velik del poslovanja medicinskega sektorja KB 1909 je odvisen od prihodkov iz slovenskega državnega proračuna. Po podatkih spletne aplikacije Supervizor je Mark Medical, ki je med večjimi igralci pri dobavah ortopedskih protez, od proračunskih porabnikov samo v lanskem letu prejel kar 15,8 milijona evrov, od tega več kot polovico od UKC Ljubljana in Maribor, 1,6 milijona evrov od Ortopedske bolnišnice Valdoltra, 1,2 milijona evrov pa od Splošne bolnišnice Celje. Te posle zdaj preiskujejo kriminalisti, saj obstaja sum, da so nekateri zaposleni v omenjenih zdravstvenih ustanovah v zameno za pomoč pri sklenitvi posla prejeli nagrade.

Mark Medical je že vrsto let ena najbolj donosnih hčerinskih družb KB 1909, saj na leto izplača tudi za okoli pol milijona evrov dividend. Toda del tega zneska ne pride na račune KB 1909, temveč na neznano luksemburško družbo Vega Finanz. Ta je bila ustanovljena že leta 1989 in ima v lasti 19-odstotni delež Mark Medicala. Kdo so lastniki Vege Finanza, ni mogoče ugotoviti, saj je družba po luksemburški zakonodaji registrirana kot anonimna delniška družba. Vega Finanz je trenutno tudi 20-odstotna lastnica družbe Distriest (večinska lastnica Mladine), pri čemer je marca lani 13-odstotni delež po neznani ceni prodala KB 1909.

Dolga zgodovina z Istrabenzom, Interfinom, KDD, Mipom...

Kdo vse so lastniki KB 1909, ni možno preveriti. Po dostopnih podatkih je največji delničar neprofitna fundacija slovenske skupnosti v Italiji Associazion, med večjimi delničarji pa so tudi NLB, družba Finflor, Banca di Cividale, Zadružna banka Doberdob in Sovodnje ter Zadružna Kraška banka. Pred dnevi so v KB 1909 izvedli tudi manjšo dokapitalizacijo z izdajo za dva milijona evrov rednih in 6,6 milijona evrov prednostnih delnic. Za zdaj ni znano, kdo je delnice vplačal. Med lastniki prednostnih delnic KB 1909 je mogoče najti primorsko finančno skupino Interfin, družbo Goldinar (v lasti bivšega člana uprave Istrabenza Srečka Kende in njegove soproge), NLB, Kraški zidar v stečaju in Koto.

Prav z nekdanjim vodstvom Istrabenza (poleg Kende še bivši predsednik uprave Igor Bavčar) KB 1909 veže dolga zgodovina. Zamejski holding se je namreč v preteklosti potegoval tudi za nakup Turizma Kras (upravljalec Postojnske jame), skupaj z Istrabenzom pa je tudi solastnik družbe Actual I.T. Konec lanskega leta je KB 1909 od Petrola za nekaj sto tisoč evrov kupil tudi 16,3-odstotni delež Istrabenza, ki ga nadzira predsednica uprave Mladine Denis Tavčar.

Med večjimi naložbami KB 1909 je tudi manjši delež Deželne banke Slovenije (DBS), Hranilnice Vipava in 16-odstotni delež Centralne klirinško-depotne družbe KDD (skupaj z Kendo in Skupino Interfin naložbe obvladujejo večino lastništva KDD). V preteklosti je bil KB 1909 tudi eden največjih lastnikov Mesne industrije Primorska (MIP), vendar pa je po neuradnih informacijah zamejski holding delnice zgolj začasno hranil za Vojteha Volka in člane njegove družine.