Udeležba na konferenci kaže, da je zanimanje francoskih podjetij za vlaganja v Sloveniji »ogromno«, je po konferenci ocenil predstavnik največjega združenja francoskih podjetij Medef Charles Paradis.

20 vodilnih menedžerjev svetovno priznanih francoskih podjetij

Na njej je po Paradisovih besedah sodelovalo več kot 20 vodilnih menedžerjev svetovno priznanih francoskih podjetij, dejavnih v infrastrukturi, prometu, gradbeništvu, energiji, obrambi in v bančnem sektorju.

O podrobnostih Paradis ni želel govoriti, je pa v odgovoru na vprašanje, kaj konkretno zanima Francoze, izpostavil francoski banki Societe Generale in BNP Paribas ter Aerodrom Ljubljana in Dars.

Krepitev odnosov med državama

Premierka Bratuškova je v uvodnem nagovoru pred predstavitvijo priložnosti, predvsem v sklopu načrta privatizacije, izrazila prepričanje, da bo konferenca »pomemben korak naprej pri krepitvi gospodarskih in poslovnih vezi med Slovenijo in Francijo«.

Poudarila je tudi, da bo Slovenija privatizacijo izvedla s transparentnimi javnimi razpisi in da bodo imeli prednost strateški partnerji, ki jih zanima dolgoročna prisotnost v državi in ki bodo imeli dobre načrte za podjetje.

Izredno uspešna konferenca

Premierka, ki se je investicijske konference udeležila v spremstvu finančnega ministra Uroša Čuferja, je s Francozi govorila tudi o časovnem okviru privatizacije. Ta bo odvisen od velikosti podjetij, a vsekakor naj bi bil prvi sveženj privatizacije končan do konca naslednjega leta, so pojasnili viri.

Premierka po konferenci ni dala izjave za medije, neuradno pa je bilo mogoče izvedeti, da je bila konferenca »izredno uspešna« in da je presegla slovenska pričakovanja. »Francija zaupa Sloveniji in verjame, da je na pravi poti, na poti okrevanja,« so povedali viri v Parizu.

Dobra podlaga za naprej

»Zelo zadovoljen« je tudi v. d. direktorja agencije Spirit Boštjan Skalar, ki je izpostavil zanimanje za Adrio in letališče. Ocenil je, da je konferenca dobra podlaga za naprej ter da mora slediti »follow up« v Sloveniji, da se izrečeno zanimanje konkretizira.

Prav tako je Skalar izpostavil zanimanje za banke, pri čemer je spomnil, da je Societe Generale že prisotna v državi in da so zadovoljni. Dobre izkušnje francoskih podjetij, ki so že v Sloveniji, so po njegovih besedah »dobra popotnica tudi za ostale, da se opogumijo«.

Slovenija se mora odpreti

Šef Spirita je izpostavil tudi pomen sveže odprtosti Slovenije za nove investicije, saj je bil po njegovih besedah do sedaj problem, ker na slovenski strani ni bilo prave pripravljenosti. »Neugoden čas« pa je pokazal, da se Slovenija preprosto mora odpreti; če ne bomo imeli zunanjih partnerjev, bomo verjetno stagnirali, je ocenil.

To je druga postaja v vlagateljski ofenzivi premierke, ki jo je začela konec novembra v nemškem Düsseldorfu, nadaljevala pa jo bo 9. decembra v Milanu in nato predvidoma 11. decembra v Moskvi.

Slovenija iz krize že leta 2014

Bratuškova in Čufer sta sicer Francozom znova zatrdila, da bo Slovenija svoje težave rešila sama. Pojasnila je bančne načrte, proračunsko in reformno ukrepanje ter izpostavila, da so okoliščine »pozitivne«, in izrazila prepričanje, da se bo Slovenija iz krize izkopala že v letu 2014.

Tako na francoski kot na slovenski strani so izpostavili odlične odnose. »Kljub finančni krizi v Sloveniji francoska podjetja ohranjajo ali celo krepijo prisotnost v državi. Francija je peta tuja vlagateljica v Sloveniji,« je v uvodnem nagovoru poudaril Paradis.

Skupen obseg blagovne menjave je lani presegel dve milijardi evrov

Predsednica slovenske vlade pa je izpostavila, da je skupen obseg blagovne menjave lani presegel dve milijardi evrov, slovenski izvoz v Francijo 1,2 milijarde evrov, uvoz pa okoli 950 milijonov evrov.

»Upoštevajoč zemljepisno bližino držav, so lahko investicije še večje,« je še poudarila Bratuškova. Številni dobri primeri francoskih vlagateljev v Sloveniji, na primer Societe Generale, Lactalis, Renault in Peugeot, pričajo o odprtosti in kakovosti Slovenije, je sklenila.