Kršenje zakonodaje?

Julija je vodstvo NLB po navedbah medijev namreč sprejelo sklep, po katerem morajo uslužbenci gradiva za seje uprave pripravljati primarno v angleščini. S takšnim predpisom naj bi banka kršila zakonodajo, saj mora sporazumevanje v podjetjih v skladu z zakonodajo potekati v slovenskem jeziku, kar so potrdili tudi na kulturnem ministrstvu.

Na očitke v banki odgovarjajo, da vsa komunikacija z zaposlenimi v NLB poteka v slovenskem jeziku, uporaba angleščine pa da le dopolnjuje uporabo slovenskega jezika, nikakor pa ga ne postavlja v podrejen položaj.

Sodelovanje s kolegi iz tujine

»Gradiva za odločanje vodstva banke predstavljajo le majhen in specifičen del celotnega komuniciranja v NLB,« so poudarili.

Ob tem pojasnjujejo, da upravo NLB sestavljajo domači in tuji strokovnjaki, ki morajo ne glede na jezik aktivno in nemoteno delovati, sodelovati s kolegi v banki, sprejemati odločitve ter prevzemati odgovornosti.

Zakonodajo spoštujejo

»Če želimo učinkovito odločanje in komuniciranje, je poleg uporabe slovenskega jezika potrebna tudi raba angleškega jezika. Priprava gradiv za delo vodstva banke tudi v angleškem jeziku je odraz te potrebe,« so zapisali.

Ob tem poudarjajo, da so ves čas zavezani k spoštovanju zakonodaje, sporna navodila pa so s tega vidika »še enkrat preverili, jih dopolnili ter nadgradili«.

Potrata: Vodstvo NLB nad ustavo in zakonom

Na sporna navodila se je odzvala tudi poslanka SD Majda Potrata, ki je na predsednika uprave NLB Janka Medja danes naslovila odprto pismo. V njem mu očita, da se je vodstvo NLB postavilo »nad ustavo in zakon«.

»Od odgovornega in osveščenega vodstva bi pričakovala več spoštovanja do ljudi, ki v tej državi veliko prispevamo za dokapitalizacije, in njihovih vrednot,« je med drugim zapisala, ob tem pa se vprašala, zakaj NLB vidi oviro v slovenskem jeziku, če je tuje banke na Slovenskem ne vidijo.

Poslanka od Medje pričakuje, da bo »sporni sklep preklical in našel rešitev, ki bo ustavna in zakonita«.