Nadzorni svet NKBM je na današnji seji obravnaval aktualne teme in podatke o tekočem poslovanju banke. Ti po navedbah predstavnikov NKBM potrjujejo, da je banka likvidna, solventna in varna, da odgovorno izvaja ukrepe za izboljšanje poslovanja in kapitalske ustreznosti, aktivno upravlja kreditni portfelj ter vrši izterjavo slabih terjatev.

Nadzorniki so se po njihovih besedah seznanili tudi z nedavnim sklepom vlade, da NKBM izpolnjuje pogoje za izvedbo ukrepov za krepitev stabilnosti bank. Sklep je osnova za nadaljevanje priprav na prenos slabih terjatev banke na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

V NKBM so po navedbah predstavnikov banke v prvem polletju nadaljevali z ukrepi in organizacijskimi spremembami, usmerjenimi v izboljšanje poslovanja in zmanjšanje obsega slabih terjatev.

V banki skladno z omenjenimi ukrepi in predvidenim prenosom nekaterih slabih terjatev na t. i. slabo banko predvidevajo, da bo obseg oslabitev in rezervacij ob koncu leta manjši kot leto poprej, razen če bi v gospodarskem okolju prišlo do nepričakovanih večjih negativnih dejavnikov.

Hkrati banka na področju kreditiranja uveljavlja konzervativno ravnanje, ki upošteva vse vrste morebitnih tveganj, so zatrdili. "To pomeni, da banka omogoča najem kreditov tako pravnim osebam kot tudi posameznikom, ki imajo perspektivne projekte oziroma izpolnjujejo pogoje ter zagotovijo ustrezna zavarovanja," so sklenili.