Brez potrebnega števila glasov je tako ostal prvi nasprotni predlog, na katerem sta bila v nadzorni svet poleg Brankoviča in Smrekarja predlagana še Metka Cerar in Simon Čadež. Prav tako ni dobil dovolj podpore drugi predlog, ki ga je vložilo društvo malih delničarjev MDS in na katerem so bili Vladimir Malenkovič, Borut Bratina in Dušan Mohorko.

Preobrati v Laškem

Pred današnjo pomembno skupščino Pivovarne Laško, ki se je začela ob 13. uri in je odločala o novih članih nadzornega sveta, je prišlo do preobrata. Izkazalo se je, da sta država in NLB sklenila kupčijo z društvom MDS Rajka Stankovića in oblikovala skupni seznam kandidatov.

Delničarji so s tesno večino zavrnili prva dva kandidata za člana NS: Enza Smrekarja in Gorana Smrekarja. "Padla" sta tudi Metka Cerar in Simon Čadež.

Če bi njihov predlog sprejeli bi koaliciji skupaj z društvom malih delničarjev uspelo povoziti predlog, ki je bil oblikovan v zadnjih dneh in po katerem bi največji štirje delničarji (NLB, Kad, Hypo in Gorenjska banka skupaj z NFD) dobili vsak po enega nadzornika. V zadnjih dneh se je sicer prek političnih zaveznikov v kadrovanje močno vpletal tudi Dušan Zorko, predsednik uprave Pivovarne Laško.

Med predlaganimi kandidati bi bilo lahko še najbolj sporno ime Metke Cerar, ki je kot direktorica Inštituta za javno finančno pravo opravila razvpito revizijo domnevnih nepravilnosti pri poslovanju Javnega gospodarskega zavoda Brdo Protokolarne storitve. Šlo je za 150.000 evrov vreden nakup orientalske preproge, za katero se je nato izkazalo, da ne ustreza zahtevani kakovosti in naj bi jo zavod preplačal za 70.000 evrov. Kljub temu je Cerarjeva izdala pozitivno mnenje. Ob tem je potrebno poudariti, da je bila v spornem obdobju predsednica sveta zavoda ravno aktualna predsednica vlade Alenka Bratušek. S poslom se sicer ukvarjajo tudi kriminalisti.

Pivovarna Laško je tudi po naslednjem krogu glasovanja ostala brez novih članov NS. Delničarji so z 70-odstotno večino zavrnili nasprotni predlog, na katerim so bili Vladimir Malenkovič, Borut Bratina in Dušan Mohorko. Kasneje je NLB vložila nov nasprotni predlog, na njem sta bili zopet imeni Enza Smrekarja in Gorana Brankovića ter sedanja člana Peter Groznik in Jože Bajuk. To je bil tudi predlog, ki je na koncu prejel podporo.

Delničarji (spet) zavrnili dokapitalizacijo

Delničarji pivovarne, med katerimi so največje banke upnice, so z 61-odstotno večino danes ponovno zavrnili predlagano povečanje osnovnega kapitala s 36,5 na 73 milijonov evrov. Skoraj soglasno so podelili tudi razrešnico predsedniku uprave Dušanu Zorku in članom nadzornega sveta.

Zorko je v nagovoru delničarjev zavrnil možnost selitve proizvodnje iz Pivovarne Union v Laško in na vprašanje o visokih stroških za svetovalce, odgovoril, da "morajo biti stroški za marketing visoki, da lahko prodiramo na tuje trge, recimo v BiH".