Pospeševalnik sta ustanovili razvojna institucija Trento Rise in agencija Trentino Sviluppo. S projektom želita v regiji zgraditi podjetniško okolje, ki bo ustvarjalo visokotehnološka podjetja. V prihodnosti naj bi po njihovih načrtih provinca Trentino postala vodilno območje na področju tehnološkega razvoja.

30 najboljših idej bo dobilo po 25 tisoč evrov zagonskega kapitala

V maju bo lahko v program vstopilo do 100 ljudi s sposobnostmi, talentom in strastjo do podjetništva. Na koncu šestmesečnega programa bo TechPeaks financiral največ 30 podjetniških idej s 25 tisoč evri zagonskega kapitala. Kot sporočajo iz pospeševalnika, se lahko v program vključijo posamezniki ali ekipe. »Dovolj je, da s seboj prinesete zobno ščetko in idejo za podjetje,« pravijo.

Pospeševalnik bo udeležencem zagotavljal brezplačno hrano, nastanitev, prostore za delo, žepnino in povezave z okoli izkušenimi 40 mentorji. »Med mentorji sta tudi Bostjan Spetic iz Zemante in Tomaz Frelih iz podjetja Hekovnik, ki sodelujeta kot strokovna mentorja. Povsem možno pa je, da bodo potrdili še kakšnega mentorja iz Slovenije,« je za Dnevnik.si povedala regionalna predstavnica projekta Živa Jalovec.

Povezave tudi z drugimi pospeševalniki

Pospeševalnik bo udeležencem priskrbel tudi izmenjavo znanja z lokalnimi tehnološkimi fakultetami, raziskovalnimi centri in partnerskimi podjetniškimi pospeševalniki. Med slednjimi so Seedcamp, Founder Institute, Mind the Bridge in iCatapult.

Po končanem šestmesečnem obdobju bodo udeleženci s tako imenovanimi »elevator pitchi« za svoje ideje poskušali privabiti zagonski kapital. TechPeaks bo po 25 tisoč evrov tovrstnega kapitala podelil 30 najboljšim poslovnim idejam, po končanem obdobju pa bo program podjetnikom ob pridobivanju zunanjih investitorjev zagotavljal še sofinanciranje do višine 200 tisoč evrov. Prijave za prvi TechPeaks program, ki bo trajal do 30. novembra 2013, potekajo na tej povezavi. Prijaviti se je možno najkasneje do petega aprila.