Po več kot letu dni pogajanj z bankami odhaja v lastnico Hidrie, družbo H & R, za posebnega pooblaščenca ljubljanski odvetnik in član nadzornega sveta Nove KBM Andrej Fatur. Toda Fatur v družbi H&R ne bo zastopal interesov bank, temveč interese lastnikov. Na ta položaj ga je namreč predlagal predsednik upravnega odbora in največji lastnik Hidrie Edvard Svetlik oziroma njegova družba E&S.

O imenovanju Faturja bodo lastniki H&R odločali na skupščini sredi prihodnjega meseca, torej približno takrat, ko se Hidrii izteče moratorij za odplačilo glavnice posojil. »Predsednika nadzornega sveta Nove KBM sem že obvestil, naj mi gradiv, ki so kakor koli povezana s Skupino Hidria, ne pošilja,« nam je povedal Fatur. Kot je še zatrdil, se je zaradi družinskih vezi z družino Svetlik že doslej izločal iz odločanja o poslih, povezanih z idrijsko skupino. Nova KBM je poleg SID banke, SKB in Sparkasse ena največjih upnic Skupine Hidria, ki bankam trenutno dolguje med 140 in 150 milijoni evrov. Po neuradnih informacijah bi morali za dolgoročno vzdržno poslovanje finančni dolg znižati na okoli 100 milijonov evrov oziroma kar za tretjino.

Toda po neuradnih informacijah naj bi v Hidrii bankam predlagali, da bi letos plačevali zgolj obresti, glavnico posojil pa naj bi postopno začeli odplačevati šele v prihodnjem letu. Vzdržen finančni dolg naj bi tako dosegli šele čez štiri oziroma pet let. Predlog je po naših informacijah za bankirje nesprejemljiv in zahtevajo, naj v idrijski družbi bodisi pospešijo postopke za prodajo poslovno nepotrebnega premoženja bodisi naj jo lastniki dokapitalizirajo.

Kakšno je dejansko finančno stanje idrijske skupine, za zdaj ni znano. Ugotovitev revizorjev PriceWaterhouseCoopers (PWC), ki so na zahtevo bank pregledali njihove načrte in finančni položaj matične družbe Hidria ter njenih hčerinskih podjetij, v družbi namreč ne želijo komentirati, ker da so se tako dogovorili z bankami.