Pogodbo so v okviru poslovnega foruma, ki ga organizirata IEDC - Poslovna šola Bled in Slovensko-ruski poslovni svet, podpisali direktor Rika Janez Škrabec, prvi mož podjetja Marmor Hotavlje Branko Selak, predsednik uprave Stillesa Aleksander Polovič in direktor družbe Klima Petek Kristijan Petek.

Med ostro konkurenco izbrana tri slovenska podjetja

Ob podpisu pogodbe sta bila prisotna tudi zunanji minister Karl Erjavec in beloruski veleposlanik za Slovenijo Aleksander Kajnuski, ki Slovenijo pokriva iz Budimpešte.

V Riku poudarjajo, da si prizadevajo kot glavni nosilec projekta v beloruski prestolnici v njegovo izvajanje vključiti čim močnejšo slovensko komponento.

Na podlagi konkurenčne ponudbe, visoko kakovostno izdelane vzorčne sobe ter tehničnih rešitev so bili med ostro evropsko konkurenco izbrana omenjena tri slovenska podjetja. Izbor so potrdili tudi upravljalec kompleksa Kempinski, odgovorni studio za notranje opremljanje sob HBA ter investitor.

V Riku pravijo, da so odgovorne prepričali s konkurenčno ponudbo, kakovostno izdelavo konkretnih rešitev za sobe ter s tehničnimi rešitvami.

Marmor Hotavlje s keramičarskimi in kamnoseškimi deli, Stilles z notranjo pohištveno opremo

Marmor Hotavlje, ki ga je Riko že vključil tudi v izvedbo kamnite fasade hotela, bo po novem odgovoren še za izvedbo keramičarskih in kamnoseških del v standardnih sobah hotela, Stilles pa bo v celoti izvedel notranjo pohištveno opremo prve od dveh linije tipskih sob.

V Klimi Petek pa bodo izvajali inštalacijska dela na segmentu odvoda dima in toplote ter na področju ventilacije hotela. Skupaj z družbo IMP Hidria Klima pa se bodo v prihodnje potegovali še za pridobitev del na področju protipožarne zaščite in klimatizacije hotela.

Poslanstvo Rika je dejavno vključevanje močne slovenske komponente v velike projekte

"Poslanstvo Rika, ki se s kompleksnimi projekti uveljavlja na trgih bivše Sovjetske zveze in bivše Jugoslavije, je dejavno vključevanje močne slovenske komponente v velike in referenčne projekte. Veseli me, da sta tudi druga velika Rikova projekta - gre za ruska projekta izgradnje tekstilne tovarne Ivanovo ter tovarne za dizelske motorje Zvezda - lepo napredujeta, kar pomeni nove priložnosti za vključevanje slovenske tehnološke opreme in produktov," je ob podpisu dejal Škrabec.

Izgradnja kompleksa Kempinski v celotni velikosti 70.000 kvadratnih metrov je trenutno največji gradbeni projekt slovenskega podjetja. Z lokalnim izvajalci so v Riku že končali izvedbo armirano betonske konstrukcije vseh objektov in energetskih priključkov, začeli so z zasteklitvijo objekta in z izvedbo prezračevane fasade iz naravnega kamna. Predaja hotela naročniku je predvidena spomladi prihodnje leto.