Statistika Ebe za leto 2011 kaže, da je 125 najbolje plačanih bankirjev v Španiji v omenjenem letu prejelo v povprečju 2,4 milijona evrov plačila. Pri tem skoraj dve tretjini zaslužka odpade na variabilni del plače, ki je odvisen od uspeha poslovanja.

Največ bankirjev z visokimi plačami na Otoku

Največ odlično plačanih bankirjev je sicer v Veliki Britaniji. Eba namreč v statistiko vključuje tiste zaposlene v bankah, ki so prejeli vsaj milijon evrov plačila, takih pa je bilo na Otoku predlani 2436, medtem ko jih je bilo v celotni preostali EU 739.

Povprečno plačilo največjih zaslužkarjev med bankirji v Veliki Britaniji je znašalo 1,4 milijona evrov, število zaslužkarjev pa je v primerjavi z letom 2010 upadlo za 3,5 odstotka. Njihovi prejeti bonusi so dosegali 3,5-kratnik osnovne plače, potem ko so leta 2010 nagrade dosegale 6,1-kratnik vrednosti plače, ugotavlja časnik Financial Times.

Drugo največje število bankirjev, ki zaslužijo več kot milijon evrov, je imela leta 2011 Nemčija, in sicer 170. Sledila je Francija s 162 odlično plačanimi zaposlenimi v bankah.

V Sloveniji ni noben bankir zaslužil več kot milijon evrov

Poročilo Ebe je pokazalo še, da v Sloveniji v letih 2010 in 2011 ni bilo bankirja, ki bi zaslužil več kot milijon evrov.

Analitiki izpostavljajo, da poročilo Ebe jasno kaže, zakaj se prav London tako upira načrtovani evropski politiki omejevanja nagrad bankirjem. Obenem pa dodajajo, da zaradi načrtovanega omejevanja banke enostavno zvišujejo fiksni del plače.

Evropa snuje pravila, v okviru katerih nagrade v bankah ne bodo smele preseči višine fiksne plače, lahko pa se bodo izjemoma dvignile tudi do dvakratnika fiksne plače, če na skupščini tako odloči večina delničarjev banke. Nagrada bo lahko še nekoliko višja, če bo izplačana postopno v več letih.

Banke se bojijo, da z omejevanjem nagrad ne bodo več konkurenčne v primerjavi z globalnimi konkurenti in ne bodo mogle pritegniti in zadržati vodilnih kadrov.