Kot je danes objavil Eurostat, je bil po revidiranih podatkih obseg gradbenih del novembra lani na mesečni ravni v območju evra nižji za 0,4 odstotka, medtem ko je bil v sedemindvajseterici padec 0,6-odstoten.

Decembra se je v mesečni primerjavi obseg gradbenih del znižal v šestih in zvišal v osmih državah članicah, za katere je Eurostat imel podatke. Obseg del je najbolj upadel v Bolgariji (-10,3 odstotka), na Poljskem (-10,1 odstotka) in v Nemčiji (-8,9 odstotka).

Najvišjo rast na mesečni ravni pa je beležila Slovenija (+7,2 odstotka), sledili sta Madžarska (+3,4 odstotka) in Švedska (+3,3 odstotka).

Na letni ravni se je obseg gradbenih del v območju evra znižal za 4,8 odstotka in v EU za 8,5 odstotka. Med državami članicami, za katere je Eurostat imel podatke, se je znižal v 12 in zvišal v dveh državah.

Največji padec so beležile Poljska (-23,7 odstotka), Portugalska (-18,2 odstotka), Bolgarija (-15,1 odstotka) in Velika Britanija (za 15 odstotkov). Slovenija je na letni ravni beležila 13,6-odstotni padec.

Rast na letni ravni sta zabeležili le Švedska (+5,2 odstotka) in Španija (+4,5 odstotka).