V prvem krogu dokapitalizacije Abanke Vipe so obstoječi delničarji, ki so imeli prednostno pravico do vpisa novih delnic, vpisali in vplačali 5.494.225 novoizdanih delnic Abanke v skupni vrednosti skoraj 23,08 milijona evrov, kar predstavlja 25,63 odstotka vseh novoizdanih delnic Abanke.

Delnice, ki niso bile vpisane in vplačane v prvem krogu, so bile v drugem krogu ponujene obstoječim delničarjem Abanke, ki so bili na dan 6. decembra lani oziroma na dan potrditve prospekta za prodajo delnic banke javnosti s strani Agencije za trg vrednostnih papirjev vpisani v delniško knjigo Abanke.

Obstoječi delničarji so v drugem krogu dokapitalizacije vpisali in vplačali za 13,29 milijona evrov novoizdanih delnic. Od tega je bilo na podlagi vpisnih potrdil, ki vsebujejo pogoje oziroma omejitve v skladu s prospektom, vpisanih in vplačanih 3.162.439 delnic v skupni vrednosti 13,28 milijona evrov oziroma 14,75 odstotka.

Skupno je bilo v prvem in drugem krogu vpisanih in vplačanih 8.659.420 delnic v skupni vrednosti 36,37 milijona evrov, kar predstavlja 40,41 odstotka vseh novoizdanih delnic. Na podlagi vpisnih potrdil je bilo v prvem in drugem krogu vplačanih 8.648.689 delnic v skupni vrednosti 36,32 milijona evrov, kar predstavlja 40,36 odstotka vseh novo izdanih delnic Abanke.

Preostalih 12.769.152 delnic Abanke, ki niso bile vpisane in vplačane v prvem in drugem krogu, bodo v tretjem krogu dokapitalizacije ponujene v odkup delničarjem Abanke, ki so bili na presečni dan vpisani v delniško knjigo Abanke, in zunanjim investitorjem.

Tretji krog dokapitalizacije Abanke se začne danes, potekal pa bo do vključno 18. februarja. Če bo število v tretjem krogu vpisanih in vplačanih delnic preseglo število razpoložljivih delnic, se bodo razpoložljive delnice razdelile v sorazmerju glede na vplačane zneske. Število novih delnic se zaokroži navzdol.

Morebiten preostanek delnic se dodeli delničarjem, ki so vpisali in vplačali najnižje število delnic, pri čemer se najprej dodeli maksimalno število delnic delničarju, ki je vpisal in vplačal najmanj delnic in nadaljuje z naslednjim delničarjem, vse do alokacije vseh razpoložljivih delnic, so pojasnili v Abanki.

Sredi decembra se je začel nov postopek dokapitalizacije tretje največje slovenske banke, po katerem je šlo v prodajo od 11.904.762 do 21.428.572 delnic. Prodajna cena delnice znaša 4,20 evra, tako da naj bi skupna emisijska vrednost delnic znašala do 90 milijonov evrov. Dokapitalizacija bo uspešna v primeru vplačila najmanj 50 milijonov evrov.

Nadzorni svet banke se je minuli teden seznanil z oceno poslovanja v lanskem letu. Ob zmanjšanju oslabitev in rezervacij je Abanka leto 2012 končala z negativnim rezultatom. Izguba je znašala 76 milijonov evrov, medtem ko se je obseg bilančne vsote zmanjšal za 14,6 odstotka.