Medtem ko v največji hrvaški zavarovalnici Croatia Osiguranje še niso opustili prizadevanj za povečanje svojega deleža v Savi Re, v KD Group pod vodstvom Matjaža Gantarja pa bi jo dokapitalizirali s svojo zavarovalnico Adriatic Slovenica, so se v zadnjih dneh pojavile še ideje o povezovanju Save Re z Modro zavarovalnico.

Modra zavarovalnica, ki ima v lasti dobrih sedem odstotkov Save Re, si po neuradnih informacijah prizadeva okrepiti svoj delež v pozavarovalnici. Zanimal naj bi jo četrtinski paket delnic, ki je v lasti Slovenske odškodninske družbe (Sod). V zameno zanje naj bi Modra zavarovalnica Sodu ponudila svoje naložbe v podjetjih, ki so na seznamu za privatizacijo.

V Modri zavarovalnici naših informacij niso ne potrdili ne zanikali. »Modra zavarovalnica je skupaj s pokojninskimi skladi v upravljanju pomembna lastnica v Savi Re in v okviru svoje poslovne strategije išče različne priložnosti maksimiranja vrednosti premoženj v upravljanju,« so bili skopi s pojasnili. »Vse naložbe Modre zavarovalnice v slovenskih podjetjih so skladno s sklepom državnega zbora predmet prodajnih postopkov. Vse tovrstne prodajne postopke vodimo usklajeno z drugimi udeleženci sklenjenih prodajnih sporazumov. Morebitne druge alternativne aktivnosti so v tako začetni fazi, da jih v tem trenutku ne moremo komentirati,« so še povedali v Modri zavarovalnici.

Za Savo Re delnice Cinkarne Celje, Žita, Telekoma in Letrike?

Sodov četrtinski delež Save Re je na borzi trenutno vreden okoli 49 milijonov evrov, kar je približno toliko, kot ima Modra zavarovalnica sredstev v podjetjih, namenjenih prodaji. Modra zavarovalnica je med drugim 20-odstotna lastnica Cinkarne Celje in okoli 15-odstotna lastnica Žita in Letrike, v lasti pa ima tudi za okoli 12 milijonov evrov delnic Telekoma Slovenije. Na kakšen delež Save Re naj bi ciljali v Modri zavarovalnici, ni jasno, zagotovo pa ne bi presegli prevzemnega praga.

Sod in Modra zavarovalnica sta ob lanski dokapitalizaciji Save Re sicer napovedala, da bosta prodajne postopke pozavarovalnice začela čez tri leta. A medtem ko Modra zavarovalnica denarja ne potrebuje, je položaj Soda povsem drugačen. Ta bo moral v dobrih dveh letih namreč zagotoviti skoraj 310 milijonov evrov za odplačilo denacionalizacijskih obveznic SOS2E. Samo letos bo moral Sod odplačati za 126 milijona evrov glavnice, leta 2015 za 119 milijonov evrov in leta 2016 preostalih 63 milijonov evrov. Zamenjava deleža v Savi Re za deleže v podjetjih, kjer so privatizacijski postopki že v teku, bi lahko tako pomembneje okrepila tudi likvidnost Soda.

Pogovori v tej smeri naj bi po naših neuradnih informacijah že potekali, a za zdaj je Sod pri svojih odločitvah še omejen. Zaradi zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) bi moral v tem trenutku morebitni posel med Sodom in Modro zavarovalnico namreč potrditi državni zbor. Do sprejema strategije upravljanja državnega premoženja, ki jo mora vlada državnemu zboru predložiti v roku treh mesecev, morajo vse posle upravljalca državnega premoženja, ki presegajo vrednost 20 milijonov evrov ali 25-odstotni delež v kapitalu, potrditi poslanci.

Obramba pred naskokom hrvaške Adris Grupe?

Pri povezovanju Save Re in Modre zavarovalnice bi lahko šlo tudi za obrambo pred hrvaško Adris Grupo oziroma njeno Croatio Osiguranjem, ki si že dlje časa prizadeva svoje lastništvo v Savi Re povečati na 25 odstotkov. Croatia Osiguranje in njena nova lastnica, rovinjska Adris Grupa Anteja Vlahovića, imata prek fiduciarnih računov Splitske banke in avstrijske Raiffeisen banke že zdaj v lasti najmanj 14 odstotkov vseh delnic Save Re. Po navedbah naših virov naj bi v Adris Grupi zdaj sicer spremenili svojo strategijo in Save Re ne bi več prevzeli, temveč bi jo združili s Croatio Osiguranjem, lastnikom Save Re pa v zameno ponudili deleže v združeni družbi. Povezovanje bi od Adris Grupe terjalo tudi veliko manj dodatnega kapitala kot prevzem. Spomnimo, da je Adris Grupa za nakup 39-odstotnega državnega deleža Croatie Osiguranja odštela 120 milijonov evrov, po pridobitvi soglasja Hanfe pa namerava zavarovalnico dokapitalizirati z dodatnimi 110 milijoni evrov.

V delnicah Save Re ima Croatia Osiguranje trenutno za 18,4 milijona evrov premoženja, kar predstavlja že okoli osem odstotkov njenega kapitala. Toda naložba v Savo Re se odšteva od regulatornega kapitala Croatie Osiguranja. Zaradi slabitve naložb se je konsolidirani kapital Croatie Osiguranja lani znižal za kar 45 milijonov evrov, na 240 milijonov evrov, pri čemer je največja hrvaška zavarovalna skupina leto končala s skoraj dvema milijonoma evrov izgube.

Računa Adris Grupa na delež KD Group?

Spet po drugih informacijah naj bi šlo pri povezovanju med Savo Re in Modro zavarovalnico za večji projekt, ki vključuje tudi koprsko zavarovalnico Adriatic Slovenica. Kot smo razkrili v Dnevniku, si v KD Group prizadevajo, da bi z Adriaticom Slovenico dokapitalizirali Savo Re. S tem bi rešili tudi velik del svojih težav, saj bi bil njihov delež v združeni zavarovalnici zagotovo bolj zanimiv za večje zavarovalne skupine. A na drugi strani bi država v združeni zavarovalnici izgubila pomemben del svojega lastniškega vpliva, saj bi jo v KD Group s pomočjo katerega od preostalih večjih lastnikov (EBRD, East Capital, Croatia Osiguranje) lahko kadar koli preglasovali. Z vključitvijo Modre zavarovalnice v posel bi državni lastniki ohranili pomemben lastniški vpliv v Savi Re.

Toda hkrati se pojavljajo informacije, da naj bi Adris Grupa računala prav na delež, ki bi ga v Savi Re po dokapitalizaciji z Adriaticom Slovenico dobila KD Group. Ne enim ne drugim pa rast cen delnic Save Re ni po volji. Ta je od začetka letošnjega leta pridobila že skoraj 40 odstotkov vrednosti, v zadnjem letu dni pa že več kot 50 odstotkov. Croatia Osiguranje je v zadnjih dneh prek borze že prodala manjše pakete delnic Save Re, s tem pa posredno vsaj začasno ustavila tudi nadaljnjo rast vrednosti delnice. Prav tako ne preseneča, da so bili v zadnjem času med prodajalci delnic Save Re tudi vzajemni skladi, ki jih upravlja družba KD Skladi. Z višjo ceno delnice se namreč znižuje delež, ki bi ga KD Group dobil v primeru dokapitalizacije Save Re z Adriaticom Slovenico, Adris Grupi pa se znižuje delež, ki bi ga imela v združeni Savi Re in Croatii Osiguranju.