Sodišče je danes zaključilo narok za začetek stečajnega postopka CPL, ki se je začel prejšnji teden. Omenjeno sodišče je sicer februarja enkrat že začelo stečajni postopek CPL, vendar pa ga je Višje sodišče v Ljubljani razveljavilo.

Okrožno sodišče je namreč februarja odločitev za stečaj sprejelo na podlagi predloga, ki so ga podali štirje delavci, ker jim družba ni izplačala plač in prispevkov za oktober, november in december lani. CPL pa je nato preko obvladujočih družb tem štirim delavcem nakazal plače s prispevki za omenjene mesece in regres za lani. Višje sodišče je zato zadevo poslalo v ponovno obravnavo okrožnemu.

Predlog za začetek stečajnega postopka so poleg omenjenih štirih delavcev vložili še SKB banka, Probanka, Banka Celje in SCAC Italpali, ta mesec pa je predlog podalo še 73 nekdanjih delavcev, ki jim niso bile izplačane plače in socialni prispevki.

Zastopnik CPL Mitja Kač je sicer danes sodišču predložil dokazila, da so bile 44 delavcem, ki so tudi po uvedbi stečajnega postopka ohranili delovno mesto v CPL, za marec izplačane plače in socialni prispevki. Po mnenju predlagateljev začetka stečajnega postopka pa to ne spremeni dejstva, da je CPL trajno insolventen, saj zaposlenim, ki so ob uvedbi stečajnega postopka izgubili delo, nekdanji delodajalec od oktobra dalje ni izplačal plač in socialnih prispevkov.

Ob začetku stečajnega postopka CPL je delo namreč izgubilo 264 delavcev, stečajni upravitelj pa je v podjetju ohranil le 44 delavcev. 75 nekdanjih delavcev CPL je zato na delovno in socialno sodišče vložilo tožbe zaradi nezakonite odpovedi delovnega razmerja. Delo so namreč izgubili ob začetku stečajnega postopka, ki pa je bil kasneje razveljavljen.

Kot je poudaril zastopnik delavcev Roman Završek, so se odpuščeni delavci zaradi tega znašli v nemogočem položaju, saj sedaj niso upravičeni do nadomestila jamstvenega, preživninskega in socialnega sklada, prav tako pa jim ne pripada denarno nadomestilo za brezposelnost.