Kot v sporočilu pojasnjujejo v Pivovarni Laško, je eden izmed pogojev za izpolnitev pogodbe o prodaji in nakupu 53-odstotnega lastniškega deleža največjega slovenskega trgovca prestrukturiranje njegovega dolga. Pogodbo je konzorcij prodajalcev Mercatorja, v katerem so Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska, NLB, Nova KBM, Gorenjska banka, Prvi faktor - Faktoring, Banka Koper, Hypo Alpe-Adria Bank, NFD, Banka Celje in NFD holding, s hrvaškim Agrokorjem podpisal 14. junija lani.

Pogoj bi moral biti izpolnjen do konca petka. V petek zvečer, tik pred iztekom roka, pa je Agrokor z izjavo konzorciju podaljšal rok za izpolnitev pogoja in s tem veljavnost pogodbe.

Banke upnice bi morale do petka sporočiti, na kakšno prestrukturiranje posojil Mercatorju bi pristale. A dogovor ni bil sprejet. Če dogovora ne bo, bi se Agrokor lahko glede na sklenjeno pogodbo iz posla umaknil brez plačila odškodnine.

O prestrukturiranju se upnice sicer lahko pogajajo najpozneje do 31. marca, ki je končni datum za prenos delnic, do takrat pa velja tudi dogovor Mercatorja z bankami upnicami o moratoriju na njegove obveznosti.

Agrokor se omenjenemu pogoju lahko odpove kadar koli do zaključka pogodbe, podpisniki pogodbe pa se lahko tudi dogovorijo za formalno podaljšanje roka za refinanciranje. S tem bi Agrokor zavezali, da v določenem obdobju ne bo odstopil od posla.

Čeprav je hrvaški koncern pogodbo s konzorcijem podpisal že pred več kot sedmimi meseci, še vedno ni jasno, ali bo največjega slovenskega trgovca tudi kupil. Uradnih informacij o poteku pogajanj v zadnjih tednih ni bilo, v javnost je občasno pricurljala le kakšna neuradna informacija, ki je niso želeli komentirati niti prodajalci niti kupec. Tako naj bi Agrokor v začetku januarja znižal ponujeno ceno za vsako Mercatorjevo delnico z junija dogovorjenih 120 evrov na le še 80 evrov, za to pa bil pripravljen prispevati k dokapitalizaciji.