Uprava Premogovnika Velenje, ki jo je vodil Milan Medved, člana pa sta bila Vladimir Malenković in Sonja Kugonič, želi s svojim odstopom prispevati k normalizaciji razmer in konstruktivnemu dialogu, so sporočili iz rudnika. Medved je rudnik vodil od leta 2007, decembra 2011 pa sta se mu pridružila Malenković in Kugoničeva.

V Premogovniku Velenje so rudarji v ponedeljek opozorilno stavkali zaradi določenih neizplačil v letu 2013 in neurejenih odnosov s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE), ki je lastnik premogovnika, za prihodnji ponedeljek pa napovedujejo zaostritev stavke, če njihove stavkovne zahteve ne bodo izpolnjene.

V HSE so v ponedeljek ocenili, da je za dobro poslovanje Premogovnika Velenje v prvi vrsti odgovorna tamkajšnja uprava. "To, da ta v kritičnih trenutkih vali krivdo na HSE, in to na podlagi napačnih podatkov, je zavajajoče in nesprejemljivo do zaposlenih v rudniku," so takrat sporočili iz HSE.

HSE: Izpad dohodkov v višini 1,1 milijona evrov in ne 4 milijone

Premogovnik Velenje ima po navedbah HSE v sprejetem poslovnem načrtu za leto 2013 planirano prodajo premoga Termoelektrarni Šoštanj (Teš) za potrebe proizvodnje električne energije v višini 40.250 terajoulov. Lani je bilo s strani Teša prevzetih 39.795 terajoulov premoga oziroma 455 terajoulov manj, kot je bilo predvideno v poslovnem načrtu rudnika.

"Torej je izpad prihodka glede na poslovni načrt v višini okoli 1,1 milijona evrov in ne štiri milijone evrov, kot navaja premogovnik. V tripartitni pogodbi med HSE, Teš in premogovnikom nikjer ne piše, da sta HSE oziroma Teš dolžna prevzeti količine premoga, ki jih navaja premogovnik. Ker je lansko leto zaznamoval precejšen padec cen na trgu, je bil premogovnik že v prvi polovici leta 2013 obveščen, da prevzete količine z veliko verjetnostjo ne bodo večje od tistih, zapisanih v poslovnem načrtu rudnika," so v ponedeljek zapisali v HSE.

Velenje se z oceno HSE ne strinja

A v Velenju vztrajajo pri svojih stališčih. "HSE je pozabil omeniti svoj poslovni načrt, v katerem je bila načrtovana prodaja premoga Tešu določena v višini 41.400 terajoulov, kar je bilo potrjeno tudi s tripartitno pogodbo," so zapisali v odzivu. To je 1604 terajoulov več od količine dejansko prodanega premoga, kar ob prodajni ceni 2,50 evra za gigajoul znaša štiri milijone evrov, so izračunali.

V HSE medtem še opozarjajo, da je imel velenjski premogovnik v drugi polovici leta 2013 manjši izkop premoga od napovedanega in je glede na njihove napovedi izkopa do konca leta 2013 še v začetku decembra kazalo, da tudi ob tako zmanjšani proizvodnji v Tešu na deponiji ob koncu leta ne bo zadostnih količin premoga.

Decembra lani je sicer premogovnik svoje napovedi povečal za 300 do 420 terajoulov, kar bi po oceni HSE še vedno komaj zadoščalo za zagotovitev minimalnih količin premoga na deponiji. Dejanski izkop pa je rudnik povečal za 839 terajoulov, vendar zaradi nizkih cen na trgu zadnje dni decembra dodatnih količin električne energije in posledično premoga ni bilo več možno plasirati na trg.

Premogovnik Velenje: HSE in Teš nista prevzela vseh količin premoga

"Dejansko stanje neprodanega premoga na deponiji je bilo konec leta 2013 tako le za 447 terajoulov nad minimalno dogovorjeno zalogo na dan 31. december vsakega leta, torej premoga ni bilo dovolj niti za prevzem količin, predvidenih v poslovnem načrtu premogovnika, kaj šele maksimalnih pogodbenih količin," so še navedli v HSE in dodali, da si bodo še naprej prizadevali za tvoren dialog s socialnimi partnerji Premogovnika Velenje.

Iz Premogovnika Velenje pa so v ponedeljek sporočili, da kljub podpisani pogodbi o nakupu premoga, zakupu moči in nakupu električne energije za leto 2013 med HSE, Teš in rudnikom, HSE oz. Teš nista prevzela vseh s pogodbo določenih količin premoga, kar za premogovnik predstavlja izpad prihodkov v višini dobre štiri milijone evrov.

Velenjski rudarji ponoči prekinili pogajanja, zasavski pa jih bodo nadaljevali

Velenjski rudarji so ponoči prekinili pogajanja z upravo družbe in generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blažom Košorokom. Predsednik podjetniškega sindikata Ferdinand Žerak je za STA ocenil, da se najbolj zatika pri zagotavljanju likvidnostnih razmer rudnika. Zasavski rudarji pa bodo danes pogajanja nadaljevali.

Žerak je tudi pojasnil, da med pogajanji, ki so trajala več ur, niso uspeli zbližati stališč glede izplačil, ki jih zahtevajo velenjski knapi. Kljub vsemu pa meni, da pogajanja, ki se bodo nadaljevala v četrtek ali najkasneje v petek, gredo v pravo smer. Če njihove stavkovne zahteve ne bodo izpolnjene, bodo rudarji Premogovnika Velenje, ki so v ponedeljek tako kot zasavski stavkali opozorilno, prihodnji ponedeljek zaostrili stavko.

Rudarji, ki so lani zaradi slabega tekočega poslovanja in likvidnostnih težav premogovnika ostali brez izplačanih božičnic in nagrad za delovno uspešnost, so prejeli le regres v višini minimalne plače, kar pomeni 783 evrov bruto.

Zaostritve napovedujejo tudi raudarji RTH

Od uprave Premogovnika Velenje in Košoroka pa zahtevajo ureditev razmer v skupini HSE, da bo možno normalno poslovanje skupine Premogovnik Velenje v skupini HSE. Velenjski premogovnik naj bi HSE dolgoval že več kot 15 milijonov evrov.

Zaostritev stavke ali celo stavko v jami napovedujejo tudi rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), če do konca tega tedna ne bodo prejeli januarskih plač v celoti. Zahtevajo tudi, da se država kot lastnica opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika.

Rudarji RTH, ki se bodo do konca tedna redno srečavali z direktorjem rudnika Bojanom Jelenom, pa so kot stavkovne zahteve izpostavili tudi zagotovitev sredstev za odpravnine 135 presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oz. samozaposlitve presežnih delavcev. V četrtek so prejeli le akontacijo januarske plače v višini blizu 790 evrov bruto. V celoti so jim bili izplačani tudi stroški, povezani z delom, torej za prevoz in prehrano.

Rudarji zahtevajo še, da se preveri možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika, ter da se preveri možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju.