Člani uprave in nadzornega sveta Kapitalske družbe (Kad) so se s tem, ko se je ta obdržala kot samostojna pravna oseba, izognili samodejni razrešitvi. Kljub temu bi lahko že v kratkem prišlo do popolne prevetritve vodstva družbe, ki upravlja 900-milijonsko državno premoženje.

Dosedanji članici uprave Kada Anji Strojin Štampar namreč v začetku julija letos poteče mandat. Konec marca je bil tako objavljen javni razpis, na katerega je prispelo šest prijav kandidatov, tudi Strojin-Štamparjeve. Nadzorni svet Kada, ki mu predseduje Samo Lozej, bi lahko že v naslednjih dneh imenoval novega člana uprave, ki so mu do zdaj pripadali mesečni prejemki v višini približno 12.000 evrov bruto. Po naših informacijah se Strojin-Štamparjevi obeta nov petletni mandat, vendar ga lahko prepreči prenovljeni zakon o Slovenskem državnem holdingu (SDH).

Čez teden dni bi se lahko kar trije od šestih nadzornikov Kada znašli v kršitvi, saj ne bi več izpolnjevali zahtevanih pogojev za članstvo. Zakon, ki bo centraliziral upravljanje državnega premoženja in začne veljati prihodnjo soboto, uvaja tudi stroge omejitve za člane nadzornega sveta SDH, ki so jih poslanci z dopolnilom prenesli na Kad. Po novem nadzorniške funkcije ne bodo smele opravljati osebe, ki so v zadnjih šestih mesecih delovale v organih političnih strank. To bo predstavljalo veliko težavo za Lozeja, ustanovnega člana vladajoče Pozitivne Slovenije, Stanislava Seničarja, ki je član sveta DeSUS in v Kadu vodi kadrovsko komisijo, in Ano Bilbijo, ki je članica izvršnega odbora DeSUS. V sprejetem zakonu o SDH jasno piše, da lahko nadzornika odpokličejo, »če se naknadno ugotovi, da ne izpolnjuje pogojev za izvolitev«.

Pred koncem leta bo moral nadzorni svet, v kakršni koli sestavi že bo, odločati tudi o usodi predsednika uprave Bachtiarja Djalila. Ta je bil v začetku leta 2010 imenovan v upravo Kada, svoj petletni mandat pa je oktobra 2011 nadaljeval kot predsednik uprave. Po statutu mora biti javni razpis za njegovo zamenjavo objavljen vsaj tri mesece pred potekom mandata, torej do konca septembra. Spomnimo, da se je o zamenjavi Djalila resno razmišljalo avgusta lani, vendar so namesto tega zamenjali nadzorni svet, katerega člani so postali kar nadzorniki Soda. Opozorimo, da je ministrstvo za finance manj kot mesec dni za tem predstavilo predlog zakona o SDH, ki je predvideval ukinitev Kada. Nadzorni svet Kada ima sicer po statutu pravico, da imenuje začasnega člana uprave.

To ni nepomembno, saj naj bi se Kad po zakonu o SDH najkasneje do konca prihodnjega leta preoblikoval v tako imenovani demografski sklad, ki bo nekakšna rezerva pokojninske blagajne. Za njegovo financiranje bo namenjena skoraj milijarda evrov Kadovega premoženja (pomembni lastniški deleži v Petrolu, Krki in Telekomu Slovenije) in 35-odstotni delež Zavarovalnice Triglav (formalno v lasti ZPIZ), vanj pa se bo stekalo tudi deset odstotkov kupnin od prodaje državnega premoženja.