Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal generalni direktor novoustanovljene družbe v Sloveniji Erste Card Mladen Mirko Tepuš, se s prodajnimi mesti dogovarjajo za vzpostavitev plačevanja z novimi karticami.

Ponudbe za sodelovanje članom

Do 20. avgusta bodo dosedanjim članom Diners Cluba Slovenija poslali ponudbe za sodelovanje. Uporabnikom, ki se bodo odločili za sodelovanje in bodo poslali podpisano pristopno dokumentacijo, bodo kartice aktivirali predvidoma v nekaj dneh in jih bo mogoče uporabljati. Uporabnike, ki imajo dolg do Dinersa, bodo najprej pozvali k poplačilu dolga na račun Unicredit banke Slovenija.

Med pogoji za vzpostavitev plačevanja je poravnava dolga do trgovcev. Glede na dogovor med trgovci, Diners Clubom International in konzorcijem bank, ki bo Diners Clubu omogočil nadaljevanje poslovanja v Sloveniji, se bodo dolgovi podjetij Diners Club SLO in DC Finance - po besedah generalnega direktorja hrvaške družbe Erste Card Club Željka Menala so dosegli okoli 30 milijonov evrov - vrnili vsem trgovcem brez zamudnih obresti prek Diners Cluba International.

Uporabnike bi vabili s posebnimi akcijami in oprostitvijo članarine v prvem letu

V Erste računajo, da bodo do konca leta pridobili 50.000 uporabnikov novih kartic Diners, želijo pa se približati številu 80.000, kolikor je bilo uporabnikov kartic Diners, ko je bil prejšnji imetnik franšize Diners Club Slovenija Tomaža Lovšeta.

Uporabnike nameravajo privabiti z različnimi akcijami, med drugim z oprostitvijo plačevanja članarine v prvem letu, ohraniti pa nameravajo vse dosedanje ugodnosti te kartice. Glede na zanimanje računajo, da bodo poleg dosedanjih članov pridobili tudi precej novih.

Obveznosti redno poravnajo

Težave prejšnjega imetnika franšize v Sloveniji so vplivale na ugled znamke, priznava Menalo, a meni, da bo razmeroma hiter dogovor o rešitvi, ki so ga dosegli, zagotovil, da škode ne bo, in da se bo pokazala moč blagovne znamke.

Da se ne bo ponovila zgodba prejšnjega imetnika franšize, po besedah Menala zagotavlja moč skupine Erste. Spoštujejo namreč zaveze do trgovcev in obveznosti redno poravnavajo, nova družba v Sloveniji pa je izpolnila vse zakonske pogoje za pridobitev licence, del katerih so tudi garancije za poplačilo trgovcem, če družba teh poplačil ne bi zagotovila.

Do konca leta s 45 novo zaposlenimi

Za ustanovitev nove družbe, ki deluje na naslovu družbe Diners Club SLO, so se odločili po pogovorih z Diners Club international, Unicredit banko Slovenija in Hypo Alpe-Adria-Bank ter izvedenem skrbnem pregledu družb Diners Club SLO in DC Finance.

Nova družba v Sloveniji trenutno zaposluje 15 oseb, načrtujejo pa, da bo imela do konca leta okoli 60 zaposlenih.

Odkup terjatev trgovcev

Banka Slovenije je maja družbi Diners Club SLO zaradi neizpolnjevanja obveznosti odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev tako v Sloveniji kot v tujini. Nadaljevanje poslovanja Diners Cluba v Sloveniji so zagotovili z dogovorom med Diners Clubom International, bankama Unicredit in Hypo ter družbo Erste Card Club.

Po dogovoru bo obveznosti podjetij Diners Club SLO in DC Finance do trgovcev pokril Diners Club international, in sicer z odkupom terjatev trgovcev ob pomoči omenjenih bank financerk, ki zbirajo plačila imetnikov kartic, novi lastnik franšize v Sloveniji pa je postal Erste Card Club.