Člani upniškega odbora propadlega gradbinca GPG ne odstopajo od zahteve po razrešitvi stečajne upraviteljice Melite Butara. Na odločbo ljubljanskega okrajnega sodišča, ki je njihovo zahtevo enkrat že zavrnilo, se bodo zato pritožili.

Spomnimo, da so člani upniškega odbora nekdanjega podjetja Borisa Dolamiča stečajni upraviteljici očitali po njihovem mnenju sporni dogovor z družbo Deos za projekt v Notranjih Goricah, po katerem je Deos v stečajno maso GPG plačal skoraj dvakrat manj od prvotnega računa GPG. Upraviteljica je v svoj bran pojasnila, da bi, če dogovora ne bi sklenila, tudi Deos v stečajno maso prijavil svoje terjatve zaradi škode, ki mu je nastala po stečaju GPG. Posledično bi ostali brez končnega obračuna projekta in plačila. Poleg omenjenega posla je upniški odbor Butari očital, da ni uresničila njihovih sklepov, med drugim vložitev odškodninskih tožb zoper nekdanje vodilne, kar pa je stečajna upraviteljica prav tako zavrnila. V Dnevniku smo že pred časom poročali o tem, da je vodstvo GPG sredstva, ki jih je nekaj mesecev pred stečajem prejelo od NLB, v veliki meri namenilo poplačilu »prijateljskih« družb, a Butara ob pregledu kreditnih pogodb pogojev za odškodninsko tožbo ali kazensko ovadbo ni našla. Tudi sicer upraviteljica med posli, sklenjenimi med GPG in tretjimi osebami, ni ugotovila nepravilnosti oziroma izpodbojnih dejanj. Je pa Butara na podlagi posebnega revizijskega poročila vložila za dobrih 200.000 evrov odškodninskih tožb, več kot dva milijona evrov visoko odškodninsko tožbo tudi proti podjetju Via Media, katerega zastopnica je bila med drugim tudi nekdanja odvetnica in nadzornica GPG, Dolamičeva sopotnica, sicer pa tudi stečajna upraviteljica Darja Erceg. O vložitvi tožb je upraviteljica poročala upniškemu odboru in po mnenju sodišča, tako kot pri predložitvi preostalih zahtevanih dokumentov, ravnala prav. Upniki so upraviteljici očitali še neprimerno ravnanje s premoženjem stečajnega dolžnika, sporno priznanje ločitvene pravice NLB, prav tako niso zadovoljni s sodelovanjem upraviteljice z upniškim odborom.

Sodišče je na podlagi pojasnil upraviteljice Butare vse očitke zavrnilo, a člani upniškega odbora menijo, da je sodišče sledilo zgolj navedbam upraviteljice, med tem ko predloženih listin in dokazov ni preverilo. »Zaradi splošne klime nezaupanja in problematike, vezane na stečajne postopke, bi stečajna upraviteljica morala biti bolj profesionalna in skozi svoje delo dokazati svojo neoporečnost, kar pa ni storila,« so med drugim zapisali člani upniškega odbora. Butara jim je odgovorila, da »v nobenem stečajnem postopku še ni izdelala toliko izrednih poročil in odgovorov upniškemu odboru kot v stečajnem postopku GPG« in da je odgovarjala po najboljših močeh.