Upniki laškega lesnega podjetja Paron, ki je od leta 2011 v prisilni poravnavi, še vedno niso dobili že večkrat obljubljenega denarja, zato jih je potrpežljivost minila. Ker sumijo, da jih vodstvo družbe namerno zavaja z lažnimi informacijami, so okrožnemu sodišču v Celju predlagali, naj podjetje in tudi pooblaščeno revizorsko družbo Revidicom pozove, naj pojasnijo nejasnosti iz oddanih letnih poročil. Po njihovem mnenju so namreč tudi podatki o tekočem finančnem poslovanju, ki so jih v Paronu dolžni pošiljati na sodišče, neresnični.

Po mnenju upnikov Slolesa, Probanke, Muralesa ter podjetij GG Inpo in P&P jim poskuša lastnica Parona in odvetnica Mojca Lukančič prodajati pravljice, v katere pa že dolgo ne verjamejo več. Upniški odbor je namreč Lukančičevo in direktorja Parona Nedeljka Gregoriča pred kratkim povabil na sestanek, na katerem pa jima nobeden od njiju ni znal natančno pojasniti, kdaj bodo dobili poplačan drugi obrok iz prisilne poravnave. Lastnica jih je poskušala pomiriti, da se še vedno pogaja z bankami in domnevnim strateškim partnerjem, ki naj bi bil pripravljen vlagati v Paron. Ker ni povedala, kdo naj bi bil ta rešitelj, ji seveda niso verjeli. Prav tako ji niso verjeli, ko jim je povedala, da se z nekaterimi kupci na tujih trgih resno dogovarja o sklenitvi poslov. Ker jim poslovnih pogodb, s katerimi bi lahko dokazala resničnost svojih navedb, ni pokazala, upniki zdaj od sodišča pričakujejo, da bo iz Parona pridobilo vso dokumentacijo, iz katere bo razvidno, kaj se v resnici dogaja v močno zadolženem podjetju, ki ima že od decembra lani blokiranih vseh pet transakcijskih računov. Upniki so bili še posebej ogorčeni, ko so odkrili, da je družba pred kratkim prek nerezidentnega računa v Avstriji upniku Geoaktiv plačala nekaj več kot 318.000 evrov dolga. To je po njihovem mnenju skrajno neodgovorno do drugih upnikov, ki imajo v prisilni poravnavi prednost, predvsem pa do zaposlenih delavcev, ki jim ne plačujejo prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje.

Lukančičeva je upnike sicer prosila, naj ji dajo čas do konca meseca, vendar so se kljub temu obrnili na sodišče, saj so prepričani, da namerno zavlačuje postopek. Leta 2011, ko je šel Paron v prisilno poravnavo, je pridelal več kot dva milijona evrov tekoče izgube. Bil je nelikviden, prezadolžen, dolgoročno plačilno nesposoben in kapitalsko neustrezen, saj je vrednost premoženja znašala 12,5 milijona evrov, obveznosti pa je bilo za dobrih 14 milijonov. Od 10,1 milijona evrov terjatev, ki jih je prijavilo 269 upnikov, jih je upravitelj Zvone Hudej priznal 9,6 milijona. gm