Kot je na današnji novinarski konferenci Unicredit banke ob začetku letne skupščine Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) v Carigradu povedal vodja strateškega planiranja v banki Aurelio Maccario, bosta najvišjo rast med letoma 2013 in 2015 v regiji srednje in vzhodne Evrope beležili Turčija in Rusija, 4,3 oz. 3,9 odstotka.

Prav tako bosta omenjeni državi najvišjo rast beležili med letoma 2016 in 2020, in sicer 5,8-odstotno oz. 4,3-odstotno. Slovenija bo skupaj z Madžarsko in Srbijo na repu držav po višini rasti. Kljub temu pa je Slovenija v regiji, ki bo v prihodnjih letih beležila eno najhitrejših rasti na svetu, ocenjujejo v Unicreditu.

Slovenija je sicer po analizi na prvem mestu v regiji srednje in vzhodne Evrope na področju konkurenčnosti infrastrukture in delovanja državnih institucij za podjetja, vendar je na obeh področjih še vedno pod povprečno ravnjo območja evra. Slovenija pa se nekje na sredino evropskega povprečja uvršča na področju produktivnosti in stroškov dela, skupaj z Avstrijo, Madžarsko in Italijo.

Unicredit Slovenijo v regiji relativno visoko, na tretje mesto, uvršča po enostavnosti poslovanja za podjetja, takoj za baltskimi državami. Med parametri za to oceno so med drugim možnost pridobivanja posojil, varnost pogodb, varnost lastnine, insolvenčna zakonodaja, obdavčitev, možnost pridobivanja zemljišč in komunalna opremljenost.

Na tem področju so Slovenija in države ob Baltiku celo boljše od povprečja v območju evra. Slovenija je med najboljšimi v regiji tudi po občutku zaznavanja korupcije, in sicer naj bi je bilo po ocenah najmanj, takoj za Estonijo in skoraj na povprečju držav z evrom.

Slabo, na zadnje mesto, pa se je Slovenija uvrstila na področju sposobnosti bank za kreditiranje gospodarstva, predvsem zaradi velike zadolženosti podjetij.