Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako znaša 5,76 odstotne točke.

Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice je bil še sredi marca okoli petodstoten. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč Slovenija, pa se je začel močno zviševati.

Nižja raven donosnosti tudi pri drugih ranljivih evrskih državah

Prejšnjo sredo je tako za kratek čas presegel psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam ne omogoča več vzdržnega zadolževanja. Nazadnje je Slovenija tako visoke obresti beležila avgusta lani. Tedaj so se že zelo približale osmim odstotkom.

Potem ko je Slovenija prejšnjo sredo uspešno izdala za 1,1 milijarde evrov 18-mesečnih zakladnih menic, pa se je zahtevana donosnost na slovenske obveznice z ročnostjo 10 let občutno znižala, umirile pa so se tudi špekulacije na mednarodnih finančnih trgih glede morebitne finančne pomoči Sloveniji.

Ta teden so se sicer začeli sestanki z mednarodnimi investitorji, na katerih bo Slovenija preverila možnost letošnjega financiranja na mednarodnih trgih. Mandat za organizacijo sestankov so dobile banke BNP Paribas, Deutsche Bank in JP Morgan Chase, srečanja pa bodo potekala v ključnih ameriških finančnih središčih in v Londonu.

Nižjo zahtevano donosnost danes beležijo tudi obveznice drugih ranljivih evrskih držav, med njimi španske (-0,26 odstotne točke na 4,27 odstotka), italijanske (-0,16 odstotne točke na 3,94 odstotka), irske (-0,16 odstotka na 3,51 odstotka) in portugalske (-0,13 odstotne točke na 5,76 odstotka).