Favorit za novega vršilca dolžnosti direktorja javne agencije Spirit Sergej Garantini ni prestal zaslišanja vladne kadrovske komisije. Zato bo svet Spirita vladi za novega kandidata državne agencije predlagal Tomaža Klemenca. Tako kot Garantini je bil tudi Klemenc zaposlen v Novi Ljubljanski banki, kjer je vodil sektor za zasebno bančništvo.

Kot je znano, je vlada pred dobrim mesecem s položaja vršilca dolžnosti direktorja razrešila Boštjana Skalarja, in sicer zaradi ugotovljenih nepravilnosti pri 30 milijonov evrov vrednem javnem razpisu za spodbujanje zaposlovanja pri projektih razvoja novih produktov.

Kljub napovedim ministra za gospodarstvo Metoda Dragonje, da bo Spirit ukinjen, pa naj bi zdaj spremenil svojo odločitev. Spirit je sicer začel delovati v začetku lanskega leta po združitvi Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti), Slovenske turistične organizacije (STO) in Javne agencije za tehnološki razvoj (TIA). Namesto tega naj bi zdaj izločili turistični del Spirita in ga prenesli na novo institucijo, ki se bo tako kot že v preteklosti imenovala STO. Kdaj bo novi STO začel delovati, bo odvisno od tega, ali bo do nujno potrebnih sprememb zakonodaje prišlo po rednem ali hitrem postopku. Za izločitev turistične dejavnosti bo namreč treba spremeniti zakon o spodbujanju razvoja turizma, zakon o podpornem okolju za podjetništvo in zakon o spodbujanju tujih neposrednih investicij in internacionalizaciji.

Ministrstvo za gospodarstvo na naša vprašanja o razlogih za takšne odločitve ne odgovarjajo. Na nesmiselnost združevanja treh agencij pod eno streho smo v Dnevniku opozarjali že leta 2011. Takratna vlada Boruta Pahorja je načrtovano združevanje ustavila, po nastopu druge vlade Janeza Janše pa se je ideja o združitvi treh agencij uresničila. Sredi lanskega leta je predsednica vlade Alenka Bratušek ugotovila, da je bilo združevanje Japtija, STO in TIA velika napaka. Zato je takrat ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo naložila, naj poskrbi za ponovno osamosvojitev državne turistične organizacije.