V ozadju včerajšnje preiskave, v okviru katere so kriminalisti zaradi sumov dveh kaznivih dejanj pridržali odvetnika Mira Senico, so po neuradnih informacijah tudi posli, povezani z razkosanjem in lastninjenjem Delamarisa.

Njihov uradni začetek sega v junij 2007, ko je Vegrad kupil izolsko predelovalnico rib, ki je bila pred tem v večinski lasti direktorja Vojka Maverja. Zanjo je družba Hilde Tovšak plačala okoli 22 milijonov evrov, pri čemer je Delamaris kupila prek Probanke. Pri tem je Vegrad, ki ga je takrat vodila Hilda Tovšak, v poslu plačal še za 1,35 milijona evrov provizije. Ta denar je prejelo takrat novoustanovljeno podjetje Bužekijan, ki ga je zastopala Blanka Muster, sicer odgovorna oseba v več podjetjih, ki so bila ali so še v lasti Senice (Puteus, Octus, MSO, Palatium...). Čeprav naj bi podjetje Bužekijan, kasnejši lastnik posestva nad Portorožem, provizijo uradno dobilo kot svetovalec in posrednik pri nakupu delnic Delamarisa, je Maver že januarja lani za Dnevnik povedal, da »se kakršne koli vloge podjetja v poslu ne spomni« in da »je stike z njim navezala fizična oseba, ki je ne sme razkriti«.

Afera Hypo: od Izole do Savudrije

Vegradov nakup je bil sicer le prvi v verigi številnih poslov v »operaciji Delamaris«. Že nekaj mesecev po nakupu je Vegrad 32.000 kvadratnih metrov veliko Delamarisovo zemljišče v središču Izole prenesel na Hypo Leasing. Tu naj bi zgodba začela dobivati mednarodne razsežnosti. Na matičnem Hypu v Celovcu naj bi namreč odobritev financiranja Vegrada pogojevali z njegovim lastniškim vstopom v Rezidencijo Skiper, lastnico hotelskega kompleksa v bližnji Savudriji. Pri tem naj bi imel glavno vlogo tedanji direktor matičnega Hypo Leasinga Josef Kircher, ki je do maja 2008 predsedoval nadzornemu svetu slovenskega Hypo Leasinga.

Čeprav nam te informacije pri Tovšakovi včeraj ni uspelo preveriti, saj je v priporu, pa velja opozoriti, da je le nekaj mesecev pozneje, natančneje avgusta 2008, Vegrad postal 75-odstotni lastnik Skiperja. Za to je podjetjem iz Avstrije in Liechtensteina, ki jih je vodil tedanji hišni Hypov odvetnik Gerhard Kucher, plačal 11,4 milijona evrov, pri čemer je Vegradu že leta 2009 ta delež zasegla Hypo Alpe Adria Bank iz Celovca. Da je nakup Skiperja Vegradu predlagal Kircher, ki ga je v upravnem odboru Hypo Alpe Adria Bank jeseni 2008 zamenjal dotedanji prvi mož slovenskega Hypa Božidar Špan, je že pred dvema letoma potrdil Vegradov izvršni direktor Matej Košič. Kircher je bil sicer eden najtesnejših sodelavcev nekdanjega prvega moža avstrijskega Hypa Wolfganga Kultererja, ki je bil pred časom obsojen na zaporno kazen.

Ali je bil del prej omenjene 1,35 milijona evrov vredne provizije, ki jo je Vegrad plačal ob nakupu Delamarisa, namenjen tudi nagrajevanju vplivnežev iz Hypovih krogov, za zdaj ni znano. Po naših informacijah pa naj bi kriminalisti ugotovili, da je večji del tega denarja od Mustrove prek Olge Zaviršek, tesne poslovne sodelavke Senice in Mustrove, končal kot kupnina za hišo v Portorožu, ki je zdaj v lasti Maruše Senica, hčere Mira Senice. Vsi našteti so bili včeraj pridržani in osumljeni pranja denarja, Tovšakovo pa kriminalisti sumijo, da je zlorabila položaj.

Vsi posli v »operaciji Delamaris«

Vrnimo se k Delamarisu. Tovšakova je že kmalu po nakupu izolsko družbo razdelila na dva dela. 32.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v središču Izole je tako Vegrad pustil v lasti »starega« Delamarisa, ki ga je preimenoval v Vedelo. Dejavnost predelave rib pa je danes propadli velenjski gradbinec oddelil v novo podjetje Delamaris, d. o. o.

Od tu naprej so se posli razdelili v dve verigi. V obeh se pojavljajo isti igralci – osebe iz kroga Mira Senice in po naših informacijah tudi Vojko Maver. Prva veriga je povezana z že omenjenim zemljiščem. Del tega, ki ni prešel v roke Hypo Leasinga, je Vegrad tik pred stečajem leta 2010 prenesel na podjetje Nuntius, ki je avgusta tega leta prešlo v roke družbe Blastcom. Njen lastnik je Predrag Šinik, ki ga je s Senico pred leti povezovalo solastništvo podjetja Palatium, prostore njegovih podjetij v Žalcu pa so včeraj obiskali kriminalisti. Šinik je Nuntius kmalu zatem preprodal Jasni Mihelj - Coustaury, soprogi nekdanjega predsednika uprave Vege Juliena Coustauryja, kjer je pravni oddelek vodila Katarina Kresal, nekdanja notranja ministrica in življenjska sopotnica Mira Senice. Končni epilog poslov se je zgodil lani, ko je del teh zemljišč (preostala so v lasti Hypo Leasinga) končal v rokah podjetja Sur v lasti Maverja in njegovega dolgoletnega sodelavca Loredana Glaviča.

Če torej povzamemo, je Maver s prodajo Delamarisa Vegradu najprej zelo dobro zaslužil, že pet let pozneje pa s pomočjo oseb iz kroga Senice spet postal solastnik dela zemljišč, ki so na območju projekta Urbana prenova Izola (njegov idejni oče je Janez Zemljarič). Kot smo včeraj izvedeli, naj bi kriminalisti hišne preiskave med drugim opravili pri Maverju in Glaviču, a nam tega popoldne ni uspelo preveriti.

Vojko Maver na koncu obeh verig?

Vodja preiskave na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) Robert Slodej je včeraj zatrdil, da je s kaznivimi dejanji zlorabe položaja in pranja denarja v zadevi nastalo za več kot milijon evrov škode. Na Hypu so včeraj zatrdili, da jih kriminalisti niso obiskali. Spomnimo še, da je bil Hypo Leasing pred leti največji Vegradov financer.

Še bolj zapleteni so bili posli iz druge verige – preprodaje Delamarisove ribarske dejavnosti (Delamarisa, d. o. o.), pri čemer v njih spet nastopajo iste osebe. Vegrad jo je tako zgolj za 2,4 milijona evrov novembra 2008 prodal podjetju OTC Invest. Slednjega je najprej od liechtensteinskega odvetnika Gerolda Hoopa, uradnega skrbnika več deset podjetij nabiralnikov iz afere Hypo, odkupil poslovnež Aleksander Pernat, polbrat Mira Senice. Med njegovimi lastniki so se nato v nekaj tednih izmenjali lastnik Kranjske investicijske družbe Jože Anderlič, njegov sin Uroš Anderlič in spet Jasna Mihelj - Coustaury. Ta je OTC Invest preimenovala v Amanito in ga preoblikovala v delniško družbo, katere delnice so se glasile na neznanega prinosnika. Slednji je delnice prodal Pivki Perutninarstvu in za to iztržil 4,5 milijona evrov, torej več kot dvakratnik prvotne Vegradove cene.

Prav preiskava sumov zlorabe položaja in pranja denarja bo morda dala odgovor na vprašanje, kdo je skrivnostnež, ki je pri preprodaji Delamarisove ribarske dejavnosti pobral premijo. V Dnevniku smo že v začetku lanskega leta poročali, da naj bi v pogovorih pri zadnji preprodaji Amanite, torej Delamarisa, d. o. o., sodeloval tudi Maver, pri čemer njegova vloga nikoli ni bila pojasnjena. Maver in Glavič sta sicer danes edina lastnika podjetja Riba.

Slodej podrobnosti preiskave ni želel razkriti. Na popoldanski novinarski konferenci pa je poudaril, da preiskave niso posledica pričanj Tovšakove, kot se je neuradno omenjalo včeraj.