Trojka je prvi pregled izvajanja ciprskih ukrepov danes začela s srečanjem s finančnim ministrom Harisom Georgiadesom in guvernerjem centralne banke Panikosom Demetriadesom.

Misija v tej gospodarsko in finančno močno prizadeti članici območja evra naj bi po poročanju tujih tiskovnih agencij trajala okoli tri tedne, osredotočila pa se bo predvsem na najbolj sporno točko celotnega programa - prestrukturiranje bančnega sektorja in nadaljnje ukrepe v zvezi z največjo otoško banko Bank of Cyprus.

Slaba banka tudi na Cipru

Dogovor o pomoči Cipru v višini 10 milijard evrov temelji na korenitem prestrukturiranju bančnega sektorja. Druga največja banka Liki je tako v procesu likvidacije, njeno premoženje pa so razdelili na slabo in dobro. Dobri del bo po izvedbi vseh postopkov vrednotenja prevzela Bank of Cyprus. ostalo pa se bo preneslo na t.i. slabo banko.

Poleg tega dogovor predvideva tudi poseg v denarne vloge nad vrednostjo 100.000 evrov. Varčevalci Bank of Cyprus naj bi se v zameno za lastniški delež morali odreči vse do 60 odstotkov depozitov, nezavarovani deponenti banke Laiki pa bodo še dolgo čakali na to, koliko denarja jim bo v tem procesu ostalo.

Prvi dve milijardi evrov iz reševalnega mehanizma ESM je država že prejela

V Nikoziji so po poročanju ciprskih medijev ob začetku prvega obiska optimistični in pričakujejo pozitivno oceno. Ta bo pogoj za izplačilo drugega obroka pomoči tej članici območja evra. Prvi dve milijardi evrov iz reševalnega mehanizma ESM je država že prejela. Območje evra je Cipru odobrilo 10 milijard evrov pomoči, 13 milijard evrov pa mora zagotoviti sam.

Georgiades je sicer zatrdil, da je najhitrejša pot do izstopa iz programa pomoči in novega začetka za državo dosledno izpolnjevanje zahtev evropskih upnikov. Kot ključni cilj je izpostavil sanacijo bančnega sistema.

A ciprski predsednik Nikos Anastasiades je še sredi junija voditelje držav z evrom pozval k spremembam programa pomoči državi. Opozoril je, da je izvajanje programa ciprskemu gospodarstvu škodilo bolj od pričakovanj.