Za novega guvernerja Banke Slovenije, ki bo na tem položaju sredi julija nasledil Marka Kranjca, so predlagani dosedanji viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije Janez Fabjan, redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani Franjo Štiblar in višji svetovalec na Mednarodnem denarnem skladu ter izredni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani Boštjan Jazbec.

Kot so še sporočili iz urada predsednika republike, se bo Pahor v pogovorih s poslanskimi skupinami potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem. Po potrebi bo izbranega kandidata napotil, da se pred glasovanjem tudi sam predstavi poslanskim skupinam, podobno kot je bilo to storjeno v primeru predloga varuhinje človekovih pravic.

DZ o kandidatu glasuje tajno najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, izvoljen pa je, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46. O novem guvernerju Banke Slovenije bi DZ lahko odločal v začetku maja. Kranjcu se mandat izteče 16. julija.