Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je z razpletom kar zadovoljna. Kot je pojasnila v izjavi za medije po končani izredni seji upravnega odbora zbornice, ponujena rešitev vsebuje celotno poplačilo tako zapadlih kot še nezapadlih terjatev trgovcev, sicer brez zamudnih obresti, in to ob pogoju, da se podpiše pogodba z novim nosilcem kartičnega poslovanja Diners v Sloveniji za obdobje enega leta ter uskladijo knjigovodske evidence.

Ob teh pogojih bodo trgovcem zapadle terjatve poplačali v dveh dneh po vrnitvi podpisane dokumentacije, je dejala. Priporočilo za podpis omenjene ponudbe velja za vse trgovce, vsak pa se lahko sam odloči, kako bo ravnal.

Glede na dogodke, ki so pripeljali do nastalega položaja, je upravi odbor zbornice tudi sklenil, da se do naslednje seje v avgustu pripravi predlog in pravno analizo za morebitno iskanje objektivne odgovornosti do Banke Slovenije. Ta namreč po oceni razpravljalcev na seji v tem primeru ni storila vsega, kar bi kot regulator morala.

Franšizo za Diners bo v Sloveniji prevzela hčerinska družba hrvaške družbe Erste Card Club. Poslovati bo začela takoj po ustanovitvi in prejemu licence in takrat bodo trgovci, ki bodo podpisali pogodbe, lahko začeli vnovič sprejemati kartice Diners. V Banki Slovenije so zatrdili, da bodo izdajo licence za novo družbo obravnavali prednostno.

Pogodba o enoletnem sodelovanju z Erste Card Club naj bi bila enaka, kot so jo imeli trgovci sklenjeno z družbo Diners Club Slovenija. Tej je Banka Slovenija sredi maja zaradi zamud pri poravnavanju obveznosti do trgovcev odvzela licenco za opravljanje plačilnih storitev, vse od tedaj pa s karticami Diners v Sloveniji ni mogoče plačevati.