Dogovorili so se tudi, da bodo za izboljšanje nadzora ministrstvu za finance in DZ posredovali pisno pobudo za spremembo zakona o plačilnih storitvah in sistemih.

Ob tem so se člani upravnega odbora zbornice seznanili s pravno analizo o morebitni odgovornosti Banke Slovenije pri nadzoru in spremljanju poslovanja Dinersovih družb v Sloveniji. Te slovenskim trgovcem dolgujejo 29 milijonov evrov, terjatve pa je poravnal Diners Club International.

Iz omenjene analize po navedbah TZS izhaja, da pravne podlage za ugotavljanje odškodninske odgovornosti ni, nedvomno pa je ugotovila, da Banka Slovenije kot regulator ni opravila svojega dela z odliko.

Člani upravnega odbora zbornice so zato zahtevali, da jim Banka Slovenije takoj pojasni obliko zavarovanja morebitnih neplačanih terjatev pri poslovanju z novim nosilcem franšize Diners v Sloveniji Erste Card kot tudi predstavi presojo o stopnjah tveganja, ki ga prevzemajo trgovci pri poslovanju z Dinersovo in ostalimi karticami.

Spomnimo ...

Banka Slovenije je maja družbi Diners Club Slovenija zaradi neizpolnjevanja obveznosti odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev tako v Sloveniji kot v tujini. Nadaljevanje poslovanja Diners Cluba v Sloveniji so zagotovili z dogovorom med Diners Clubom International, bankama Unicredit in Hypo ter družbo Erste Card Club.

Po dogovoru bo obveznosti podjetij Diners Club Slovenija in DC Finance do trgovcev pokril Diners Club international, in sicer z odkupom terjatev trgovcev ob pomoči omenjenih bank financerk, ki zbirajo plačila imetnikov kartic, novi lastnik franšize v Sloveniji pa je postal Erste Card Club.

Zaradi te zgodbe je v priporu tudi nekdanji lastnik Dinersove franšize za Slovenijo in nekdaj eden najbogatejših Slovencev Tomaž Lovše.