Gorazd Trček je na petkovi seji odstopil z mesta predsednika uprave Gorenjske banke in nadzornikom sporočil, da odhaja v pokoj. Vodenje Gorenjske banke z današnjim dnem prevzema Andrej Andoljšek, dosedanji predsednik nadzornega sveta Gorenjske banke in član uprave Save.

Nadzorniki Gorenjske banke so na petkovi seji tudi razširili upravo z dvema novima članoma, ki pa bosta mandat nastopila po pridobitvi licence Banke Slovenije. Za novo članico uprave je bila imenovana dosedanja direktorica sektorja za upravljanje kapitalskih naložb in nadzor v NLB Mojca Osolnik Videmšek, nov član uprave pa je postal Hans Hermann Lotter, nekdanji generalni direktor finančno-svetovalne skupine Lazard ter eden od nekdanjih vodilnih menedžerjev investicijske banke Rotschild.

Zakaj je Trček odstopil, če pa so mu nadzorniki še lani podelili nov mandat, za zdaj še ni znano. Trček in Andoljšek za pojasnila namreč včeraj nista bila dosegljiva. Spomnimo, da je v podobnih okoliščinah Gorenjsko banko zapustil tudi Trčkov predhodnik Zlatko Kavčič. Trček je bil v upravo Gorenjske banke imenovan pred desetimi leti, ko je leta 2008 Kavčič odšel v pokoj, pa je prevzel vodenje banke.

Po neuradnih informacijah je bil Andoljšek za predsednika uprave Gorenjske banke imenovan za do največ šest mesecev, zaradi česar za zdaj še ne bo potreboval licence Banke Slovenije za opravljanje funkcije predsednika uprave banke. Ali ga bodo nadzorniki imenovali za polni mandat, bo predvidoma znano v naslednjih mesecih. A vse kaže, da namerava Andoljšek ostati v Gorenjski banki, saj bodo nadzorniki Save že ta teden odločali o imenovanju novega člana uprave holdinga. Predvidoma naj bi to funkcijo prevzel Aleš Aberšek, pomočnik vodenja financ v Savi.

Naslednji tedni bodo sicer ključnega pomena za Gorenjsko banko. Njena uprava, v kateri je poleg Andoljška še en član uprave Srečko Korber, mora po neuradnih informacijah Banki Slovenije že v naslednjih dneh sporočiti, kako namerava kapitalsko okrepiti banko. V zadnjih mesecih jim je v Gorenjski banki sicer že uspelo prodati nekatere finančne naložbe in nepremičnine ter s tem znižati tvegano aktivo, vendar bodo predvidoma kljub temu potrebovali dodaten kapital. Kolikšno dokapitalizacijo bodo morali izvesti, bo v veliki meri odvisno od Banke Slovenije, medtem ko bi po rezultatih obremenitvenih testov potrebovali kar 330 milijonov evrov dodatnega kapitala. Podobno kot preostale domače banke je tudi Gorenjska banka s svojimi posojili nasedla v številnih gradbenih družbah in holdingih. Med večjimi dolžniki Gorenjske banke so tako SGP Tehnik, družba Hat (lastnica Avtotehne), NFD Holding, H&R (lastnica Hidrie), Vipa Holding, Merkur, Ram Invest Igorja Jurija Pogačarja, Liko Vrhnika Igorja Laha, Istrabenz, FB Investicije Igorja Bavčarja, cerkvena holdinga Zvon Ena in Zvon Dva, MTB, Poteza Skupina Branka Drobnaka, CPM…