Specializirano državno tožilstvo je sredi maja v zadevi Splošna plovba na ljubljansko okrožno sodišče naslovilo zahtevo za preiskavo. Sodišče o zahtevi še ni odločilo. Na katere osebe se nanaša zahteva, na specializiranem tožilstvu niso razkrili, pojasnili pa so, da so jo vložili zaradi suma storitve kaznivega dejanja napeljevanja h kaznivemu dejanju zlorabe uradnega položaja in pravic. Po naših informacijah naj bi tožilstvo zahtevo za preiskavo vložilo proti podjetju Döhle ICL in njegovemu lastniku Jochenu Thomasu Döhleju. Ta naj bi nekdanjega ministra za finance Andreja Bajuka nagovarjal, da mu omogoči postopen prevzem večinskega deleža Splošne plovbe, med drugim tako, da se Mercati prepreči, da bi presegla 25-odstotni oziroma kontrolni delež v Splošni plovbi. Komentarja od Döhleja nam ni uspelo pridobiti.

Medtem ko se je tožilstvo odločilo, da na sodišče vloži zahtevo za preiskavo, se med Mercato in Döhlejem ICL nadaljuje pravna vojna. Potem ko je podjetje Döhle ICL pred približno enim letom odkupilo sedem milijonov evrov vredno terjatev banke Unicredit do Splošne plovbe (terjatev je bila zavarovana z Mercatinim 19-odsotnim lastniškim deležem v Splošni plovbi), je konec oktobra lani Mercata začela postopek prisilne poravnave. A v podjetju Döhle ICL so prepričani, da Mercata ne more izpeljati prisilne poravnave s 50-odstotno verjetnostjo, zato od sodišča zahtevajo, da prisilno poravnavo ustavi in začne stečajni postopek. Kot je maja odločilo sodišče, bo moral sodni izvedenec ekonomsko-finančne stroke ugotoviti, ali je Mercata sposobna izpeljati prisilno poravnavo.

Na aprilskem naroku zaradi ugovora proti vodenju postopka prisilne poravnave je Mercata podjetju Döhle ICL očitala, da želi naklepno doseči stečaj Mercate in se s tem izogniti poštenemu izplačilu ob izstopu Mercate iz lastništva Splošne plovbe: »S tem bi bila Mercati in vsem njenim upnikom povzročena velika gospodarska škoda, družbam v lasti Jochena Thomasa Döhleja pa velika premoženjska korist.« V Mercati so zato prepričani, da bo podjetje Döhle ICL »s tem storilo kaznivi dejanji lažnega stečaja in oškodovanja upnikov«. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja lažnega stečaja je Mercata pred kratkim sicer vložila kazensko ovadbo, smo izvedeli neuradno.

Po naših informacijah sta na nedavni skupščini Splošne plovbe tako podjetje Döhle ICL (54,70 odstotni lastnik) kot Pomorska družba (21,05-odstotni lastnik), v kateri Döhle ICL posredno obvladuje večinski lastniški delež, zahtevo Mercate po izstopu iz družbe zavrnila. Mercata izstop iz lastništva Splošne plovbe zahteva tudi prek sodišča.