Specializirano državno tožilstvo je vložilo zahtevo za sodno preiskavo zoper nekdanjega generalnega direktorja Hypo Leasinga Andreja Potočnika in donedavno predsednico uprave Polzele Karmen Dvorjak, sicer članico nadzornega sveta Nove KBM.

Po naših informacijah tožilstvo Dvorjakovi očita sum kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril. Šlo naj bi za 70.000 evrov, ki ji jih je aprila 2009 po lastnih besedah izplačal celjski podjetnik Franc Vodeb. V zameno naj bi Dvorjakova pri Hypo Leasingu podjetju AM Mobil, katerega prokurist je bil Vodeb, uredila financiranje nepremičnine v višini milijon evrov. Po ugotovitvah tožilstva je imel pri tem ključno vlogo Potočnik. Pristojne službe v celjski enoti Hypo Leasinga, ki jo je takrat vodil sedanji prvi mož Poštne banke Slovenije (PBS) Robert Senica, so namreč pred tem že zavrnile vlogo AM Mobila. Potočnik naj bi nato odločanje o njej ponovno uvrstil na pristojni odbor matičnega Hypo Leasinga v Ljubljani in domnevno pomembno pripomogel, da je ta odobril financiranje. Tožilstvo ga zato sumi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti. Tako Dvorjakova kot Potočnik očitke zavračata.

Gre sicer za zgodbo, ki smo jo v Dnevniku razkrili že julija 2012. »Da so mi pri Hypo Leasingu uredili financiranje nepremičnine v višini milijon evrov, sem moral posrednici Karmen Dvorjak plačati 70.000 evrov provizije. Denar sem ji izročil v avtomobilu na avtobusni postaji na Glaziji v Celju,« je takrat potrdil Vodeb. V stik z Dvorjakovo, pred leti tudi kandidatko SDS na županskih volitvah v Braslovčah, je nekaj mesecev pred tem stopil prek nekdanje soproge. Ko jo je prosil za ureditev financiranja, mu je – tako pravi Vodeb – dejala, da »bo za to treba nekaj tudi plačati«. »Omenjala je deset odstotkov, kar bi zneslo 100.000 evrov, a se je zadeva zavlekla. Na koncu sem ji v dveh delih plačal 70.000 evrov. Razložila mi je, da bo denar dala osebam, ki bodo omogočile odobritev lizinga. Omenjala je, da denar ni namenjen njej, ampak dvema osebama z vrha Hypo Leasinga,« je pojasnil Vodeb, ki ga tožilstvo sumi nedovoljenega dajanja daril.

Poglejmo najprej nekatera dejstva. Nesporno je, da je Dvorjakova Vode bu pomagala pri urejanju financira nja. To dokazuje najmanj en doku ment Hypo Leasinga, ki ga je družba naslovila na »AM Mobil, Karmen Dvorjak«. Da je Vodebu res pomagala, je Dvorjakova priznala že leta 2012, a hkrati »odločno zanikala, da bi za to prejela kakršno koli plačilo«. Res pa je, da ji je Vodeb v zameno za pomoč prvotno obljubil uporabo avtomobila grand cherokee. Po ugotovitvah tožil stva naj bi bila Dvorjakova leta 2009 v precejšnjih finančnih težavah. Med drugim naj bi zamujala celo s plačili položnic. Za dobrih 6000 evrov dol gov je – naključno ali ne – poplačala v dneh po domnevnem prejetju denarja od Vodeba. Večjega dela domnevne provizije sicer Dvorjakova ni porabila zase, ampak ga je po ugotovitvah to žilstva posredovala naprej.

Tožilstvo: Potočnik naj bi sprejel obljubo koristi

Prav tako drži, da AM Mobil brez po moči financiranja ne bi dobil. Podjet je je že na zadnji dan leta 2008 imelo 88.300 evrov negativnega kapitala, ob slabih 531.000 evrih prihodkov pa je ustvarilo 64.200 evrov izgube. Od tod naprej zgodbo razčiščuje tožilstvo. Ključni vprašanji sta dve. Prvič, kako je Dvorjakovi matični Hypo Leasing uspelo prepričati o odobritvi financi ranja po tistem, ko so ga v celjski enoti zavrnili. In drugič, kdo iz matič nega Hypa ji je pri tem pomagal in – še pomembneje – zakaj.

Kdo sta osebi z vrha Hypo Leasin ga, ki naj bi ju kot prejemnika denarja omenjala Dvorjakova, naj bi ugotovila sodna preiskava. Ena od njiju naj bi bil po oceni tožilstva Potočnik. Ta je že leta 2012 priznal, da pozna Dvorja kovo. Da je Potočnik njen osebni zna nec, naj bi Dvorjakova razkrila tudi odgovornim na celj ski enoti Hypo Lea singa. Vodebu naj bi ga omenila še naj manj enkrat. Ko se je Hypo Leasing ne premičnino v Celju zaradi neplačevanja obrokov odločil za rubiti, naj bi Dvorja kova Vodebu sporo čila, da »čaka na Po točnikov odgovor«. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi tožil ci ugotovili, da je bil Potočnik edini vodil ni uslužbenec Hypa, ki je bil naklonjen financiranju AM Mobila. Od Dvorjakove naj bi sprejel tudi obljubo premoženjske koristi.

Potočnik: Že lani sem uspešno prestal poligraf

Potočnik, ki je od lani v kazenskem postopku zaradi domnevno spornih poslov Skupine Hypo s podjetji iz Lie chtensteina, je včeraj zatrdil, da »ni koli ni prejel nikakršne provizije niti obljube«. »Vedno sem deloval v korist družbe. Ne more obstajati niti en do kument ali kredibilna trditev, ki bi lahko moje ime povezovala z dvema osebama, ki naj bi bili na Hypu, dom nevno celo na banki, prejemnici pro vizije.« je poudaril Potočnik. Dejal je, da so financirali več deset prodajalcev avtomobilov, in to kljub njihovi slabi boniteti. »Cilj Hypo Leasinga je na mreč bil, da se financirajo končni kupci vozil. Za lizinške posle pa boni tetna ocena ni bila merodajna, tem več je služila le kot informacija. Li zing namreč temelji na zavarovanju terjatve z vrednostjo predmeta lizin ga, kar pomeni, da je temelj statično zavarovanje,« je pojasnil. Dodal je še, da je pred približno letom dni na po liciji poleg odgovorov na vsa vpraša nja »v svojo korist uspešno opravil poligraf«.

»Sem zelo vesela, da tožilstvo zade ve ni zavrglo v tej fazi in da bom ime la v vseh nadaljnjih postopkih, kakr šni koli že bodo, priložnost razgaliti dejstva in svojo nedolžnost v prime ru, v katerega sem bila potegnjena brez kakršne koli osnove,« pa je vče raj zahtevo tožilstva za sodno preis kavo komentirala Karmen Dvorjak. Že pred časom je zatrdila, da »na Hypu nima nobenih zvez«, in dodala, da jo je Vodeb tam osmešil, ker »ni plačal niti enega obroka financira nja«. Banko Slovenije bomo za ko mentar dejstva, da tožilstvo zahteva sodno preiskavo zoper članico na dzornega sveta NKBM, zaprosili v po nedeljek.