Če bo predsednica sodnega senata Vladislava Lunder na petkovem izreku sodbe v zadevi Bavčar-Šrot sledila predlogu tožilstva, bosta nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in bivši direktor Pivovarne Laško Boško Šrot v zaporu preživela več let, kot sta jih na čelu koprskega holdinga oziroma laškega pivovarja.

Okrožni državni tožilec Jože Kozina je zaradi domnevno sporne preprodaje 7,3-odstotnega paketa delnic Istrabenza, ki je prek verige poslov končal v taboru Bavčarju naklonjenih lastnikov, za Bavčarja in Šrota včeraj predlagal osem let zaporne kazni, štiri leta in šest mesecev za nekdanjega direktorja Microtrusta in Maksime Holding Nastjo Sušinskega, pet leta pa za nekdanjega prvega finančnika Istrabenza Kristjana Sušinskega. Skupno tožilstvo za omenjene štiri obtožence zahteva 25 let in šest mesecev zaporne kazni, vsak od njih pa bi moral plačati tudi po 35.000 evrov denarne kazni.

Kozina je hkrati predlagal še podaljšanje začasnega zavarovanja premoženja obtoženih do pravnomočnosti sodb ter povrnitev protipravno pridobljene premoženjske koristi. Bavčar bi moral tako v roku dveh let vrniti kar 21,7 milijona evrov, Kristjan Sušinski pa 3,5 milijona evrov dobička, ki jima ga je odstopila družba Microstrust. Tožilstvo bi kazen od Bavčarja izterjalo z odvzemom njegovih delnic NLB, denarja na računih NLB ter večjih pašnikov in njiv v Cerknici, medtem ko bi Kristjanu Sušinskemu zaseglo sredstva na računih Unicredit banke in Banke Koper ter nepremičnino v Portorožu. Bavčarjeve FB Investicije, ki so vmes končale v stečaju, bi morale vrniti 6,5 milijona evrov, Sportina Bahtijarja Bajroviča (ta je krivdo za antidatiranje opcijske pogodbe za delnice Istrabenza priznal), ki se je v posel vključila šele naknadno, pa 280.000 evrov. Tožilstvo bi rubilo tudi dolgoletna Bavčarjeva prijatelja Bojana Finka in Bojana Korziko, ki jima je nekdanji prvi mož Istrabenza posodil večje vsote denarja, ki ga je ustvaril s preprodajo Istrabenzovih delnic. Korziki bi tako tožilstvo zaseglo 400.000 evrov depozita pri NLB, Finku pa z rubežem nekaterih njegovih podjetij 270.000 evrov.

»Preprodaja Istrabenzovih delnic se je odvila po skrbno načrtovanem scenariju. Priče so potrdile očitana dejanja, med sojenjem pa je bilo nesporno ugotovljeno, da so bile z izključnim namenom prikrivanja povezave med Pivovarno Laško in Kristjanom Sušinskim ter Igorjem Bavčarjem uporabljene kar tri družbe, Plinfin, Microtrust in Sportina,« je v svojem zaključnem govoru dejal Kozina. »Če je na eni strani nastala premoženjska korist, je na drugi nastala škoda. In ta škoda je nastala Pivovarni Laško,« ga je še dopolnil odvetnik Pivovarne Laško Valter Bogataj.

»Nisem storil očitanega kaznivega dejanja,« je bil včeraj kratek Bavčar, ki je predlog tožilstva označil kot »nesramen«. »Naj že na začetku povem, da ni nobenega dvoma, da sem nedolžen. Če bi sodeloval pri raboti, kot mi jo očita tožilstvo, bi vsaj polovica dobička ostala na mojem računu,« pa je v svojem zaključnem govoru povedal Šrot. Pri tem je očitno pozabil, da je istočasno, ko so v krogu Bavčarju naklonjenih lastnikov končale delnice Istrabenza, njegov Infond Holding od Istrabenza in Banke Koper pod takratno borzno ceno kupil 18-odstotni paket delnic Mercatorja.

Bolj zgovorna sta bila v svojih zaključnih govorih njuna zagovornika Blaž Kovačič Mlinar in Marko Bošnjak, ki sta za svoji stranki predlagala oprostilno sodbo. Kot je že uvodoma dejal Kovačič Mlinar, so bile listine, ki jih je v svoji kazenski ovadbi uporabil ljubljanski župan Zoran Janković, pridobljene nezakonito. »Gre za listine, ki jih ni mogel dobiti navaden občan, temveč le s pomočjo državnih organov,« je ob tem še dejal zagovornik Nastje Sušinskega Luka Podjed. Štiri mesece trajajočo sodno obravnavo je Kovačič Mlinar sicer že v svojih uvodnih besedah poskušal zreducirati na »boj proti tajkunom«, v katerem je dovoljeno vse. »Brez kazenske ovadbe ne bi bilo postopka, če bo sodišče dokaze upoštevalo, pa bo ravnalo nezakonito,« je še dejal Kovačič Mlinar in pri tem ni pozabil spomniti na Bavčarjevo vlogo v času osamosvojitve Slovenije.

Tako Kovačič Mlinar kot tudi Bošnjak sta v svojem zaključnem govoru odgovornost poskušala prevaliti zlasti na nekdanjega Šrotovega svetovalca Roberta Šego, čeprav sta v en glas poudarjala, da pri očitanih poslih ni bilo storjenega nobenega nezakonitega dejanja. »Nič ni bilo narobe s tem, da je Šrot delnice Istrabenza prodal, tako kot tudi ne, da jih je prodal prek opcijskih pogodb ali da je opcijsko pogodbo sklenil z Microtrustom,« je dejal Bošnjak, ki je vztrajno ponavljal, da Pivovarna Laško zaradi posla z delnicami Istrabenza sploh ni bila oškodovana.