Znan vipavski gostinec Tomaž Kavčič je nizozemskemu finančnemu holdingu TVPD prodal dvorec Zemono, ki ga je šele konec leta 2012 kupil od ajdovske skupine Mlinotest.

Kdo je novi lastnik dvorca, ki je v zadnjem desetletju dobil že petega lastnika, uradno ni znano, po nam dostopnih podatkih pa za njim stoji Studio Moderna oziroma njen ustanovitelj Sandi Češko. TVPD Holdings namreč domuje na istem naslovu kot več nizozemskih podjetij iz Skupine Studio Moderna in si z njimi deli tudi telefonsko centralo, po podatkih iz sodnih registrov pa je med drugim tudi polovični lastnik poljskega Studia Moderna.

»Na dvorcu Zemono se ni nič spremenilo,« nam je zatrdil Kavčič, ki mu je šele nekaj dni pred prodajo uspelo dobiti soglasje ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za prenos blagovne znamke s Skupine Mlinotest na njegovo podjetje Dvorec Zemono. Na vprašanje, zakaj je po vsega letu dni prodal dvorec, Kavčič ni želel konkretno odgovoriti. »To je povezano z reprogramom posojil in pridobivanjem sredstev EU za obnovo dvorca,« nam je povedal. Na izrecno vprašanje, ali mu bo novi lastnik kupnino morda delno poravnal tudi prek nižjih najemnin, ni želel odgovoriti. Kavčič ima namreč v kletnih prostorih Zemona že vrsto let uspešno gostilno pri Lojzetu, najemno pogodbo pa ima sklenjeno še za okoli deset let. »Na nobeno vprašanje ne moremo odgovoriti, obrnite se na koga drugega,« pa so bili kratki v TVPD Holdingsu, medtem ko nam Češko na naša vprašanja ni odgovoril.

Za dvorec Zemono je Kavčič sicer Mlinotestu oziroma njegovi hčerinski družbi Finholding plačal 2,1 milijona evrov. Kupnino mu je v celoti zagotovila celovška Zveza bank, ki je na dvorec in pripadajoča zemljišča vpisala tudi hipoteko, medtem ko je sam v družbo Dvorec Zemono vplačal le 7500 evrov osnovnega kapitala. Toda sredi lanskega maja je bil na dvorec naknadno vpisan tudi zemljiški dolg v višini 2,5 milijona evrov. To nakazuje, da je Kavčiču uspelo najti novega financerja, ki je bodisi odkupil terjatev celovške banke bodisi mu zagotovil denar za poplačilo bančnih posojil.

TVPD Holdings je sicer že peti lastnik dvorca Zemono v zadnjem desetletju. Do leta 2005 je bila lastnica dvorca tovarne pohištva Lipa, ki pa je dvorec kasneje prenesla na svojo lastnico, družbo Vipa Holding. Slednja je pred dvema letoma dvorec za okoli dva milijona evrov prodala skupini Mlinotest, ki ga je že nekaj mesecev kasneje preprodala Kavčiču.