V TNT Express so pojasnili, da bodo dve tretjini načrtovanega znižanja števila zaposlenih izvedli v Evropi. Ob tem so se zavezali, da se bodo v zvezi z odpuščanjem posvetovali z zaposlenimi, delavskimi sveti in sindikati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru prestrukturiranja pa nizozemska družba ne bo le ukinjala delovnih mest, temveč jo čakajo tudi druge težke naloge.

Podjetje bo tako postavilo novo menedžersko strukturo, prodalo svoje enote na Kitajskem in v Braziliji, zmanjšalo pa bo tudi obseg svojih storitev, vezanih na zračni promet.

Skupaj naj bi na ta način stroške znižalo za 150 milijonov evrov, na letni ravni pa do leta 2015 prihranilo 220 milijonov evrov.

Do napovedi prestrukturiranja TNT Express je prišlo potem, ko je UPS januarja zavrnil njihovo prevzemno ponudbo. Če bi posel uspel, bi TNT postal največja evropska skupina za dostavo pošiljk.

"Naš posel ima na trgu težke pogoje, sooča se s strateškimi izzivi," je dogajanje komentiral začasni generalni direktor nizozemske družbe Bernard Bot. "Skladno s tem sprejemamo takojšnje ukrepe za preureditev portfelja, tako da bo naše podjetje vitkejše in učinkovitejše," je dodal.