Ministrstvo za finance je razpisno dokumentacijo objavilo 19. avgusta na Portalu javnih naročil. Naročilo obsega nudenje komunikacijskih storitev za 26.000 naročniških razmerij za obdobje treh let, rok oddaje je 20. september.

Simobil, ki ima s skoraj 700.000 uporabniki 30-odstotni delež slovenskega trga mobilne telefonije, in T-2, ta ima s 150.000 uporabniki 20-odstoten tržni delež na področju stacionarne telefonije, sta se za nadgraditev svojega sodelovanja s skupno prijavo na omenjeni razpis odločila v začetku tega tedna.

Vendar pa podjetji, ki sta po lastnih navedbah največji slovenski telekomunikacijski družbi v nedržavni lasti, opozarjata na omejujoče pogoje razpisne dokumentacije, ki da v trenutni obliki ne kažejo na resničen namen naročnika, da več kot enemu telekomunikacijskemu operaterju omogoči prijavo na razpis, kar v veliki meri onemogoča pošten konkurenčni boj.

Simobil in T-2 sta zato na Portalu javnih naročil naročniku že zastavila nekaj vprašanj, predvsem povezanih z zahtevanimi referencami, ki so pogoj za sodelovanje. Te zaradi zgodovinskih okoliščin v Sloveniji v trenutno zahtevani obliki izpolnjuje le en ponudnik. To je po neuradnih informacijah Telekom Slovenije, ki je v večinski državni lasti.

Referenčne zahteve med drugim na primer zahtevajo, da ima ponudnik sklenjeno vsaj eno enotno konvergenčno pogodbo z več kot 100 mobilnimi in več kot 100 fiksnimi priključki. Četudi konzorcijska partnerja kriterije izpolnjujeta na način, da istemu naročniku nudita eden 100 fiksnih, drug pa 100 mobilnih priključkov, to torej ne zadošča za izpolnjevanje kriterijev.

To lahko po ocenah T-2 in Simobila bistveno vpliva na ceno, ki jo bodo na koncu za telekomunikacijske storitve javne uprave plačevali davkoplačevalci. V skladu s tem upata, da bo naročnik "omogočil pošteno konkurenčno okolje, transparenten postopek javnega naročila in enakovreden položaj vseh ponudnikov".

"Če ne bo prišlo do sprememb referenčnih zahtev razpisne dokumentacije, pričakujemo, da bo ponudbo lahko oddal le en ponudnik, kar bo nedvomno bistveno vplivalo na konkurenčnost ponudbe in na koncu na ceno, ki jo bomo za telekomunikacijske storitve javne uprave plačevali davkoplačevalci," pojasnjuje vodja prodaje poslovnih uporabnikov pri Simobilu Rok Gorjup.

Vodja prodaje poslovnim uporabnikom pri družbi T-2 Matjaž Mihelak dodaja, da tudi tehnične specifikacije, podane v razpisu, izpostavljajo funkcionalnosti, ki jih je dejansko pod takimi pogoji sposoben podati le en ponudnik na trgu. Ob tem pa gre po njegovih besedah za zahteve, ki ne vplivajo neposredno na kakovost storitev, ki jih pričakuje naročnik.

V primeru, da bosta na podlagi odgovorov družbi presodili, da ni realnih možnosti za pozitiven rezultat in bodo razpisni pogoji še vedno napisani tako, da bodo onemogočali prijavo največjih dveh zasebnih telekomunikacijskih podjetij v državi, bosta uporabili vse pravne možnosti za to, da bo razpis ustrezno spremenjen.