WEF je v petem poročilu o konkurenčnosti turistične panoge, ki ga pod naslovom Zmanjšanje ovir za gospodarsko rast in ustvarjanje novih delovnih mest objavlja vsaki dve leti, prvo mesto Švice utemeljil z najboljšo turistično infrastrukturo na svetu.

Prednosti transport, kakovost hotelov in pomen države

Ob tem je kot prednosti švicarskega turizma izpostavil predvsem transport, visoko kakovost hotelov, bogastvo dobro upravljanih naravnih virov in pomen države kot destinacije za poslovna potovanja.

Švica je prejela skupno oceno 5,66 (najvišja možna ocena je 7,0). Med vzroki, da skupna ocena ni višja, WEF navaja visoke cene ter strogo vizumsko politiko. Pri ocenjevanju ravni cen je Švica med 140 državami zasedla 139. mesto, za Norveško. WEF je skupno oceno sestavil iz ocen 14 različnih faktorjev.

Sloveniji je skupna ocena 4,58 zadoščala za 36. mesto, s čimer se je uvrstila takoj za Hrvaško.

Najvišja mesta lestvice tako kot že v preteklih letih zasedajo evropske države. Švici, Nemčiji, Avstriji, Španiji in Veliki Britaniji na šestem mestu sledijo ZDA in na osmem Kanada.

Francija je v primerjavi z letom 2011 izgubila štiri mesta in zdrsnila na sedmo mesto. Za zmagovalko pa bi tokrat lahko označili Španijo, kjer so se cene v hotelih zaradi krize znižale, kar je občutno prispevalo k privlačnosti države in ji pomagalo k napredovanju z osmega na četrto mesto.

Med neevropskimi državami položaj izboljšala le Panama

Med neevropskim državami je uvrstitev na lestvici zaradi boljše prometne infrastrukture in hotelske ponudbe uspela izboljšati predvsem Panama, ki se je s 56. povzpela na 37. mesto. Le mesto nižje in s tem najvišje med državami podsaharske Afrike so zasedli Sejšeli, ki jih je WEF tokrat ocenjeval prvič.

WEF v poročilu izpostavlja tudi izreden pomen turistične panoge za gospodarski razvoj. V panogi, ki zaposluje 120 milijonov delavcev ter posredno še dodatnih 125 milijonov, se ustvari devet odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda.

Turizem se je po ocenah analitikov prio WEF izkazal za razmeroma odpornega na krizo, nenazadnje zaradi predvsem v državah v razvoju hitro rastočega srednjega sloja. To je kljub krizi prispevalo k stalni rasti števila potovanj čez mejo.