Banka je pred dvema mesecema priznala, da je svojim strankam pomagala pred ameriško davčno upravo skriti več kot 1,2 milijarde dolarjev. Gre za prvi primer, da je bila neka tuja banka v ZDA obsojena zaradi takšnega kaznivega dejanja, so v ponedeljek pozno zvečer sporočili iz zveznega državnega tožilstva na Manhattnu.

V Wegelinu so ob priznanju krivde v začetku januarja tudi izrazili pripravljenost, da plačajo milijonsko kazen. To je pospešilo postopke. "Wegelin je plačal visoko ceno," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa komentiral tožilec Preet Bharara.

Leta 1741 ustanovljena zasebna banka je iz bojazni pred visoko kaznijo, ki bi utegnila ogroziti njen obstoj, predčasno prodala večji del svojega področja poslovanja s premožnimi zasebnimi strankami ter se tako praktično sama ukinila.

Ameriško pravosodje že več let vodi okrepljen lov na utajevalce davkov, pri čemer se je osredotočilo predvsem na švicarske banke. Preiskovalci so vzeli pod drobnogled tudi velike finančne inštitute, kot so UBS, Credite Suisse in znana zasebna banka Julius Bär.