Ameriške borze so v petek po objavi števila novih zaposlitev v januarju, ki je negativno presenetilo analitike, najprej upadle, a nato začele s hitro rastjo in teden končale v pozitivnem območju.

Za zadnje četrtletje lanskega leta je do tega tedna četrtletna poročilo objavila približno polovica podjetij. Od 259 podjetij iz indeksa S&P 500, ki so poročila o poslovanju že objavila, jih je skoraj 70 odstotkov sporočilo višje dobičke od pričakovanj. To je najvišji delež pozitivnih presenečenj od sredine leta 2011, navajajo analitiki portala financnitrgi.com

Pregled makroekonomskih kazalcev

V preteklem tednu so bili objavljeni makroekonomski kazalci v ZDA mešano obarvani. Najpomembnejši kazalec zdravja trga dela - število novih zaposlitev - je negativno presenetil analitike. Vpliv na slabše podatke je imelo tudi nadpovprečno mrzlo in sneženo zimsko vreme. Kljub temu je stopnja brezposelnosti upadla na najnižjo raven po letu 2008 in se januarja ustavila pri 6,6 odstotka.

Še eno negativno presenečenje je prišlo iz predelovalnega sektorja, saj je indeks nabavnih menedžerjev, ki ga izračunava inštitut ISM, januarja močno upadel in dosegel najnižjo vrednost v zadnje pol leta. Na drugi strani pa je indeks za storitveni sektor tudi januarja rasel in ostaja na visokih ravneh.

V Evropi je Evropska centralna banka (ECB) ključno obrestno mero za območje evra pustila pri 0,25 odstotkih. Predsednik ECB Mario Draghi je zatrdil, da osrednja denarna ustanova območja evra kljub padanju inflacije ne vidi nevarnosti deflacije v Evropi, imajo pa v Frankfurtu odprte oči in redno spremljajo gibanje cen. Tudi angleška centralna banka Bank of England je svojo ključno obrestno mero pustila nespremenjeno pri 0,5 odstotka.

V prihodnjem tednu bo imela prvi govor v svoji novi vlogi nova predsednica ameriške centralne banke Federal Reserve Jannet Yellen, in to pred odborom za finančne storitve spodnjega doma ameriškega kongresa.

Borzniki bodo osredotočeni predvsem na vprašanja, ki jih bodo člani odbora po govoru postavljali, saj jih bo zanimalo zlasti to, ali se bo umikanje izrednih ukrepov centralne banke nadaljevalo z isto dinamiko - 10 milijard dolarjev manj odkupov obveznic vsak mesec.

V ZDA bodo objavili tudi podatke o gibanju trgovine na drobno v januarju in prve ocene o februarskem razpoloženju potrošnikov. Na stari celini se pričakuje prva ocena gospodarske rasti, v območju evra v zadnjem lanskem trimesečju, ki naj bi bila 0,2-odstotna na četrtletni ravni.

Dogajanje na trgih

V ZDA je v preteklem tednu širši indeks Standard & Poor's 500 pridobil 0,81 odstotka, industrijski indeks Dow Jones 0,61 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,54 odstotka.

Frankfurtski indeks DAX je končal 0,05 odstotka nižje, londonski FTSE 100 je narasel za 0,94 odstotka, pariški indeks CAC 40 pa je končal 1,5 odstotka višje.

V Aziji je šanghajski osrednji indeks pridobil 0,56 odstotka. Hongkonški Hang Seng je teden sklenil 1,81 odstotka nižje, tokijski Nikkei pa je izgubil kar 7,62 odstotka.

Zagrebški indeks Crobex je pridobil 0,06 odstotka vrednosti, beograjski indeks Belex je izgubil 0,66 odstotka, dunajski ATX pa je teden končal 1,35 odstotka višje.

Ljubljanska borza je bila znova rdeče obarvana, saj je indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP izgubil 1,4 odstotka. Največ sta narasli delnici Mercatorja (+1,42 odstotka) in Krke (+0,17 odstotka). Največji padec v preteklem tednu sta v luči vremenske katastrofe doživeli delnica Zavarovalnice Triglav, ki je izgubila 5,51 odstotka vrednosti, in Pozavarovalnice Sava, ki je končala 4,26 odstotka nižje.

Zahtevana donosnost na 10-letne ameriške obveznice je narasla na 2,69 odstotka, pri nemških obveznicah je ostala nespremenjena pri 1,66 odstotka. Donosnost italijanskih obveznic je znova upadla, na 3,69 odstotka, donosnost španskih pa na 3,6 odstotka.

Zahtevana donosnost slovenskih državnih obveznic z dospetjem v letu 2024 se je po podatkih elektronske borze MTS znižala in končala pri 4,77 odstotka.

Na valutnih trgih je evro pridobil 1,13 odstotka in je bil ob koncu trgovalnega tedna vreden 1,3639 dolarja.

Cena severnomorske nafte brent je teden končala pri 109,57 dolarja za 159-litrski sod, kar predstavlja 2,98-odstotno rast. Cena zlata je pridobila 1,81 odstotka vrednosti in končala pri 1267,2 dolarjih za 31,1-gramsko unčo. Cena srebra je končala pri 20,02 dolarja za unčo oziroma 4,38 odstotka višje kot pretekli teden.