Po izbruhu afere Prijatelji v stečaju, ki je razkrila zasebne povezave med sodniki in stečajnimi upravitelji, so slednji postali veliko bolj pozorni na razne nepravilnosti v svojih vrstah. Tako je Zbornica upraviteljev Slovenije pod taktirko novega predsednika Marka Zamana že sprožila več postopkov zoper stanovske kolege.

Najbolj drastičen od njih je trajni odvzem dovoljenja za opravljanje dela upravitelja. Doletel je Janeza Artiča, ki je med drugim vodil stečajna postopka Gradbenega podjetja (GP) Bežigrad in podjetja Muralist. Na ministrstvu za pravosodje, kjer upraviteljem podeljujejo licence, so pojasnili, da je disciplinska komisija zbornice upraviteljev Artiču tako na prvi kot drugi stopnji trajno odvzela pravico opravljanja funkcije. Proti njemu so ukrepali zaradi domnevno sporne prodaje zemljišča GP Bežigrad, zaradi katere je Artiča doletela tudi ovadba kriminalistov. Zoper odločitev komisije je Artič že sprožil upravni spor. Zato zadeve, dokler o njej ne bo razsojeno, ne bo komentiral. Dejal je le, da je zbornica proti njemu sprožila postopek, ker ni podlegel pritiskom stečajne upraviteljice Simone Goriup, da ji proda zemljišče.

Do zdaj so licenco odvzeli dvema stečajnima upraviteljema. Leta 2011 jo je nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar vzel Štefanu Roli (med drugim je vodil stečaj Steklarske nove). Ta je bil obsojen zaradi kaznivega dejanja z naklepom, ki se preganja po uradni dolžnosti. Še en upravitelj je brez licence ostal letos. To se je zgodilo, ker ni imel sklenjenega zavarovanja za odškodninsko odgovornost. Ta mora za posamezno leto znašati najmanj 500.000 evrov. Komu jo je minister za pravosodje Senko Pličanič vzel, na ministrstvu niso razkrili.

Zbornica upraviteljev je lani izrekla tudi sankcijo pogojnega odvzema opravljanja funkcije upravitelja. Doletela je stečajnega upravitelja Preventa Globala Borisa Kastivnika. Za zdaj lahko opravlja funkcijo upravitelja, če bo v petih letih storil hujšo disciplinsko kršitev, pa bo izgubil licenco. Kastivnik je potrdil naše informacije, da so ga na zbornici kaznovali, ker ni redno oddajal četrtletnih poročil v stečajnih postopkih, ki jih vodi. »Zaradi obilice dela v Preventovem stečaju nisem uspel napisati vseh poročil. Zato sem si lani začasno zamrznil funkcijo stečajnega upravitelja, kar pomeni, da novih stečajev do konca leta 2013 nisem sprejemal. Od takrat dalje jih sprejemam le še na treh sodiščih.«

Dvema stečajnima upraviteljema je zbornica izrekla tudi denarne kazni. Eden je bil kaznovan z 2000 evri globe, ker je nepravilno uporabljal tekoči račun stečajnega dolžnika. Drugi, ki je bil kaznovan s 1700 evri, pa je plačeval stroške stečaja, še preden je imel potrjen predračun stroškov od sodišča. V obeh primerih ni nastala škoda niti za upnike niti za stečajno maso, so pojasnili na zbornici.

Obstaja tudi primer, ko je bil disciplinski postopek ustavljen. Po naših informacijah gre za Luko Devjaka, ki je v preteklosti vodil stečaja družb Simt in Fluid. Postopek proti njemu je bil ustavljen, ker se je sam izbrisal iz registra sodnih upraviteljev. Generalni sekretar Zbornice upraviteljev Slovenije Aljoša Markovič je dejal, da se je Zaman proti odločitvi prvostopenjske disciplinske komisije pritožil in da zadevo obravnava drugostopenjska disciplinska komisija. Postopek naj bi bil končan v kratkem.

Očitno pa raznih nepravilnosti še ni konec. Po Markovičevih pojasnilih je Zaman novembra lani pripravil še tri sklepe o uvedbi disciplinskih postopkov. Ker je bila z novelo insolventne zakonodaje razrešena predsednica prvostopenjske disciplinske komisije in mora pravosodno ministrstvo imenovati novega predsednika, so bili disciplinski postopki do nadaljnjega preloženi.

Pod taktirko prejšnje, sploh prve predsednice zbornice Melite Butare je bilo medtem uvedenih 17 disciplinskih postopkov proti upraviteljem. Gre za obdobje od sredine leta 2010, ko je bila ustanovljena zbornica, do februarja lani, ko je vodenje prevzel Zaman. Od teh so jih zaključili 16. V sedmih postopkih so bili upravitelji oproščeni odgovornosti, prav tako v sedmih postopkih je disciplinska komisija sklep o uvedbi postopka zavrgla, v enem postopku je bil upravitelju izrečen opomin, v enem pa denarna kazen v višini 1800 evrov.