»Stečajni postopek Karoserij je zelo zapleten zaradi odprtih pravd, izpodbojnih tožb, kazenskih postopkov in začetega osebnega stečaja nad nekdanjim direktorjem Francem Unukom,« ugotavlja stečajni upravitelj Simon Prelogar. Če se upravitelj v določenih zadevah ne bo zmogel poravnati, se utegne stečajni postopek izredno zavleči tudi zaradi tveganja, povezanega s tožbami in kasnejšimi izterjavami. Poleg tega se bodo zelo zvišali stroški stečaja, ki jih z obstoječo stečajno maso ne bo mogoče poravnati.

Verjetnost, da bo dejansko uspel skleniti kakšno pravnomočno poravnavo, je po oceni Prelogarja zelo majhna. »Imam občutek, da pogajanja potekajo s figami v žepu,« nam je dejal upravitelj, ki je doslej sprožil šest pravd in izpodbojnih tožb v skupni vrednosti skoraj 2,8 milijona evrov.

Zaradi odškodninske odgovornosti direktorjev toži tudi Franca Unuka in Stanislava Žumana ter od njiju terja plačilo 663.048 evrov. Upravitelj se je lani sicer pogojno strinjal s poravnavo, po kateri bi nekdanja direktorja v stečajno maso vplačala zgolj 102.000 evrov. Vendar so takšnemu dogovoru odločno nasprotovali nekdanji zaposleni Karoserij in so terjali, naj se tožba nadaljuje. »Ker so bili upniki proti, tudi sodišče ni dalo soglasja, poravnave nisem sklenil. V postopku osebnega stečaja Unuka pa sem prijavil za nekaj več kot milijon evrov terjatev,« nam je razložil Prelogar.

Postopek osebnega stečaja Franca Unuka, ki se je začel januarja letos, vodi Uroš Jutraž. Doslej je priznal za 5,7 milijona evrov terjatev. Največji upnici sta Probanka (1,7 milijona evrov) in Banka Celje (1,6 milijona evrov). Premoženje v nepremičninah in premičninah je Jutraž uvodoma ocenil na 8,4 milijona evrov. Vendar je unovčevanje tega premoženja vse prej kot enostavno, ker se del nanaša na že propadla podjetja, hkrati pa je tožilstvo vpisalo začasno odredbo na Unukove nepremičnine zaradi zahtevka za odvzem premoženjske koristi. Pred tem ukrepom si je Unuk sicer prizadeval rešiti družinsko hišo v Podovi in jo je julija lani podaril svoji soprogi. Ker pa formalni prepis v zemljiški knjigi še ni udejanjen, se je tudi ta nepremičnina znašla na seznamu tožilske začasne odredbe.

Podjetje Karoserije, ki je delovalo v tezenski poslovni coni na območju nekdanje Tovarne avtomobilov Maribor, je šlo v stečaj 9. septembra 2011. Ko je stečajni upravitelj v dokumentaciji zaznal sume storitev več kaznivih dejanj, je o njih obvestil kriminaliste Policijske uprave Maribor. Ti so julija lani podali kazensko ovadbo zoper Žumana, Unuka in še dve osebi zaradi utemeljenega suma, da naj bi oškodovali upnike in pomagali pri tem kaznivem dejanju. Ob tem so kriminalisti zaznali tudi domnevno kazensko odgovornost vpletenih pravnih oseb (Karoserist, Protrak in Franc Unuk, s. p.). S tem ko naj bi osumljeni najprej poplačali terjatve favoriziranih upnikov, naj bi preostale upnike Karoserij, ki jim je stečajni upravitelj priznal za več kot pet milijonov evrov terjatev, oškodovali za več kot dva milijona evrov.

V morebitnih obveznostih je moral Jutraž upoštevati tudi to domnevno oškodovanje premoženja. »Upnik še ni podal prijave terjatve, je pa zahteval podaljšanje začasnega zavarovanja zahtevka za odvzem premoženjske koristi,« je zapisal v svojem otvoritvenem poročilu. Nekdanji zaposleni so pred časom vložili novo kazensko ovadbo zoper vodstvo Karoserij, ker naj bi podjetje neupravičeno prejemalo denarno pomoč za skrajšani delovni čas. Zaposleni so namreč kriminalistom zatrdili, da so dejansko morali delati polni delovni čas.