Stečajna upraviteljica Kraškega zidarja Simona Goriup je v otvoritvenem poročilu, ki ima datum 14. december 2012, na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) pa je bilo objavljeno danes, zapisala, da bilančna vsota, ki predstavlja potencialno neunovčeno stečajno maso, znaša 55,6 milijona evrov, kar je bistveno manj, kot je bilo izkazano v zaključni bilanci.

Največji del predstavljajo nepremičnine. Ocenjena likvidacijska vrednost nepremičnin za opravljanje dejavnosti je 14 milijonov evrov, naložbenih nepremičnin tri milijone evrov, nepremičnin za trg pa okoli 22 milijonov evrov.

"Ali je vrednost tega premoženja realna, bi glede na zmanjšano povpraševanje na nepremičninskem trgu težko ocenila," je zapisala Goriupova in dodala, da bo upnike z vrednostjo neunovčene stečajne mase seznanjala v rednih poročilih.

Likvidacijska vrednost opreme je ocenjena na okoli štiri milijone evrov, terjatve, ki so nastale do začetka stečaja, pa znašajo okoli šest milijonov evrov.

Terjatve so ocenjene bistveno nižje kot v zaključni bilanci, glavna razloga pa sta, da je družba delno odpisala terjatev do Tridane (ki je glavni investitor ljubljanskega poslovno-stanovanjskega objekta Situla, iz katerega je Kraši zidar kot glavni izvajalec izstopil) in odpis velike večine zadržanih sredstev na nedokončanih gradbenih projektih. Glede slednjega upraviteljica pravi, da si bo prizadevala za čim večje poplačilo teh sredstev, hkrati pa opozarja, da družba projektov ni zaključila ter da je veliko reklamacij zaradi zamud in nekakovostnega dela.

Upraviteljica v rednem poročilu za zadnje četrtletje 2012, ki ima datum 29. januar, objavljeno pa je bilo danes, upnike opozarja, da je "še veliko prezgodaj ocenjevati višino stečajne mase, saj so razmere na nepremičninskem trgu in v gospodarstvu nepredvidljive, kar zelo vpliva na možnost hitre unovčitve posameznih vrst premoženja".

Doslej je bilo unovčene za 1,35 milijona evrov stečajne mase, od česar se je polovica natekla iz naslova terjatev do kupcev, polovica pa predstavlja denarno dobroimetje na dan stečaja.

Kraški zidar je v stečaju od avgusta lani, priznanih terjatev upnikov pa je glede na osnovi seznam, objavljen 17. januarja, za 176,6 milijona evrov.

Upraviteljica v danes objavljenem načrtu poteka postopka pravi, da je potek stečaja glede na ugotovljeno stečajno maso, ki da se v tako obsežnem stečaju pojavlja v veliko pojavnih oblikah, in zaradi obsežnosti nekaterih postopkov, ki jih je treba v stečaju izvesti, "zelo nehvaležno napovedovati".

Ocenjuje sicer, da bi lahko glavnino aktivnosti izvedla v roku dveh let. Največ nejasnosti glede trajanja postopka pa je povezano z unovčevanjem premoženja, predvsem nepremičnin, dodaja.