Po današnjih večurnih pogajanj z upravo je predstavnica Sindikata kabinskega osebja Ivana Lojo novinarjem povedala, da dogovor ni bil dosežen ter da bodo stavko nadaljevali tudi v četrtek. V sindikatih trdijo, da jim uprava grozi s stečajem družbe in prodajo letal, če kolektivne pogodbe ne bodo podpisali.

Uprava Croatia Airlines namreč vztraja pri načrtu prestrukturiranja, s katerim želi družbo rešiti pred stečajem, ki ji grozi zaradi dobre milijarde kun (133,5 milijona evrov) izgube.

Sindikati pilotskega in kabinskega osebja na drugi strani trdijo, da namerava uprava največ denarja privarčevati na njihovih plačah, potem ko so ostali štirje sindikati podpisali novo kolektivno pogodbo.

Stavka zvišuje izgube

Stavka, ki jo nameravajo piloti in stevardese končati, ko bodo izpolnjene njihove zahteve o ohranitvi pravic iz prejšnje kolektivne pogodbe, pa zgolj zvišuje izgube hrvaške letalske družbe.

Sindikalne akcije so se po besedah vodstva Croatia Airlines začele, potem ko jim je od začetka leta uspelo na letni ravni znižati izgubo za pet odstotkov in zvišati prihodke za en odstotek. Dodatne stroške med stavko imajo predvsem zaradi najema nadomestnih letal, posredno škodo pa trpijo tudi zaradi zamajanega ugleda družbe, kar je posebej slabo v luči prihajajoče glavne turistične sezone.

V stavkajočih sindikatih trdijo, da se ne čutijo odgovorne za stanje v družbi. Prepričani so, da bi se uprava, če bi imela razumevanje za delavce, izognila dodatnim stroškom zaradi stavke.

Kot je danes izjavil podpredsednik sindikata pilotov Tomislav Gradišar, se v upravi družbe na različnih položajih izmenjujejo isti ljudje. Zato družbe ni mogoče rešiti, je ocenil Gradišar.

Uprava nadaljuje s »politiko izsiljevanja«

Po današnjih prekinjenih pogajanjih je dejal, da uprava nadaljuje s svojo politiko izsiljevanja. "Ponujajo nam, naj sprejmemo tisto, kar je nekdo načrtoval. Če tega ne bomo sprejeli, pa grozijo s stečajem."

Croatia Airlines je napovedala, da bodo zaradi četrtkove stavke morali odpovedati 14 rednih poletov, medtem ko bodo 16 opravili z najetimi letali drugih prevoznikov. Tako kot v torek in danes bo del potnikov Croatia Airlines prevažala tudi Adria Airways. Gre za polete iz Dubrovnika in Zagreba proti Parizu in obratno.

Hrvaška letalska družba je zaradi dvodnevne stavke odpovedala 26 poletov. S tega naslova so 26 poletov morali opraviti z najetimi letali drugih letalskih družb.

Za dva dni, ki ju je prekinila stavka, je imela Croatia Airlines prodanih več kot 10.000 letalskih vozovnic, zaradi odpovedanih poletov pa je bila prizadeta slaba petina potnikov, so še dejali v hrvaški letalski družbi.