Po klavrnem razpletu torkove skupščine, na kateri ni bila izglasovana nujna dokapitalizacija Mariborske livarne Maribor (MLM), je delavski kader v hčerinskem podjetju Sanitec minilo potrpljenje. Že naslednje jutro so razglasili splošno stavko, ki bo trajala do preklica. Pridružil se jim je tudi del kadra iz Armala in iz MLM Storitev.

Po besedah Janje Veber, predsednice sindikata SKEI v MLM, v stavki sodeluje približno 250 delavcev. Stavkajo zaradi neizplačila marčevskih plač in zaradi negotove usode podjetja. Nekaj več kot 500 zaposlenih v avtomobilskem delu se stavki ni pridružilo. Pred stavkajoče je zjutraj stopil predsednik uprave Boris Šlamberger. »Nič nam ni obljubil,« je srečanje opisala Vebrova in dodala, da pričakuje »črni scenarij«.

V Ljubljano po državno pomoč

Šlamberger je že pred časom ocenil, da bi lahko Sanitec, za katerega že nekaj časa išče strateškega vlagatelje, preživel s približno tretjino zaposlenih. Zdaj v njem dela 220 ljudi. Za Dnevnik pa je včeraj povedal, da razume stisko delavcev in da si prizadeva rešiti podjetje.

»Kako pa se bo razpletlo, ne vem,« je dodal med potjo v Ljubljano. Šel je na neformalen sestanek na vlado, kjer je s predstavniki ministrstva za gospodarstvo in bank solastnic (NKBM, Abanka in Probanka) pretehtaval možnosti, kako bi si MLM lahko zagotovila državno pomoč. Če bi jo dobil, bi lahko livarna po naših informacijah preživela s približno 550-članskim kadrom, brez pomoči pa je njena prihodnost zelo negotova.

Zanikal je trditev sindikata, da stavkajo vsi zaposleni v Sanitecu; po njegovih besedah jih je veliko na čakanju, nekaj pa se jih je vrnilo za stroje zato, da so dokončali naročila in da kupci ne bi bili prikrajšani. V zvezi z razpletom torkove skupščine pa je opomnil, da je bil to jasen signal, da ima livarna težavo z svojo lastniško strukturo. »Delničarji imajo legitimno pravico, da glasujejo tako, kot se jim zdi prav,« je dejal in pripomnil, da proti dokapitalizaciji niso glasovali zgolj delničarji iz Avstrije, kot smo zapisali, temveč je to storilo tudi nekaj manjših slovenskih delničarjev.

»Odrekanje ni imelo učinka«

Po oceni Vebrove so lastniki najbolj odgovorni za razmere v MLM, ker so predolgo odlašali s potrebnimi potezami. »V gospodarstvu se morajo odločitve hitro sprejemati, ker nismo javna uprava,« je opomnila in opozorila na dejstvo, da v mariborski livarni ta čas 75 ljudi prejema dodatek za minimalne plače.

»Delavci smo se v minulih letih vztrajno odrekali dohodku v dobrobit firmi, ker smo verjeli, da bomo imeli zagotovljeno eksistenco. Med drugim smo se leta 2009 odrekli desetini naše plače,« je izpostavila sindikalistka. A delavska pomoč delodajalcu ni imela učinka, ugotavlja Vebrova, podjetje je prezadolženo, ima hude likvidnostne težave. »S prihodom gospoda Šlambergerja na položaj predsednika uprave pa se je naša usoda zapečatila,« je ogorčena.