Washington agenciji očita, da je pred krizo načrtno zavajala vlagatelje z visokimi bonitetnimi ocenami, ki so jih podajali na podlagi hipotekarnih posojil. Združene države kot povračilo zato zahtevajo 3 milijarde evrov.

Na včerajšnji sodni obravnavi pa je bonitetna hiša zatrdila, da jo tožijo zaradi znižanja kreditne ocene leta 2011. S&P je takrat Združenim državam znižal oceno za eno stopnjo iz AAA na AA+. „Zgolj S&P je znižala oceno Združenim državam in Združene države tožijo zgolj S&P,“ so še povedali na sodni obravnavi.

Tožbe tudi v Avstraliji, Slovenija se ji je odpovedala

To sicer ni prva tožba proti agenciji Standard in Poor's, v Avstraliji so že dosodili, da je bonitetna hiša zavajala vlagatelje s podeljevanjem najboljših bonitetnih ocen zapletenim in visoko tveganim finančnim produktom. Sodišče je razsodilo, da mora skupaj z banko ABN Amro plačati 30 milijonov avstralskih dolarjev odškodnine 12 avstralskim občinam. Bonitetna hiša se je sicer na razsodbo pritožila, trdijo, da se na oceno finančnega produkta ne gre zanašati v smislu nasveta glede investicije.

Tožbo proti bonitetni hiši Moody's je napovedovala tudi Slovenija, povod je bilo znižanje ocene slovenskih obveznic pred majsko izdajo izdajo le teh. Slovenska predsednica vlade si je po pogovoru z vodilnimi iz bonitetne hiše premislila in Slovenija ni vložila tožbe proti bonitetni hiši.