Španska centralna banka vidi prve znake izhoda iz recesije, zaradi katere je stopnja brezposelnosti v tej državi presegla rekordnih 27 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Zadnje informacije glede drugega četrtletja kažejo okrevanje večine kazalcev povpraševanja in aktivnosti, hkrati pa tudi na popuščanje hitrosti krčenja,« so zapisali v rednem mesečnem poročilu.

Obdobje recesije v Španiji počasi h koncu

Mednarodni denarni sklad (IMF) je sicer prejšnji teden sporočil, da se obdobje recesije v Španiji počasi končuje, čeprav obeti ostajajo težavni. Izhod iz recesije napoveduje tudi konzervativna vlada Mariana Rajoya, ki je s strogimi varčevalnimi ukrepi na španske ulice spravil množico protestnikov.

V prvem letošnjem četrtletju se je obseg španskega bruto domačega proizvoda (BDP) skrčil za 0,5 odstotka, kar je bilo že sedmo četrtletno krčenje zapored. Za letos španska vlada napoveduje 1,3-odstotno krčenje BDP.

Italija zbrala osem milijard evrov, znova višja obrestna mera

Stroški zadolževanja Italije se tudi danes zvišujejo. Rim je danes z izdajo šestmesečnih menic zbral osem milijard evrov, vendar pa se je obrestna mera glede na zadnjo primerljivo avkcijo skoraj podvojila. Za vlagatelje so sicer pomembnejše pet- in desetletne obveznice, ki jih bo država izdala v četrtek.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je morala Italija pri izdaji šestmesečnih menic pristati na 1,052-odstotno obrestno mero, potem ko je ta na zadnji primerljivi dražbi maja znašala 0,538 odstotka.

Poskus vzpodbuditve gospodarstva

Gre za najvišjo obrestno mero za šestmesečne menice po februarju, zvišanje pa je sledilo višji obrestni meri, na katere je morala Italija pristati na torkovi dražbi obveznic.

Višji stroški zadolževanja povečujejo pritisk na predsednika vlade Enrica Letto, ki skuša z novimi ukrepi spodbuditi tretje največje evropsko gospodarstvo.

Vlagatelji so zdaj sicer usmerjeni na četrtkovo avkcijo pet- in desetletnih obveznic.